Sve radi što i drugi treneri, samo bolje!

Na meču Partizan – Fenerbače bio je 500. put na klupi u evroligaškom meču Željko Obradović. To je objavila Evroliga. Podatak je impresivan, ali samo delimično tačan: reč je o samostalnoj Evroligi koja postoji od 2000. Partizanov trener je od 1991. u nekoliko klubova učestvovao ne samo u Evroligi nego i u drugim kupovima pod okriljem FIBA.

Zbir njegovih evro-mečeva približava se cifri od 600. Ja mislim da ima oko 500 pobeda. 9 titula sa 5 klubova sa Partizanom, Huventudom, Realom, Panatinaikosom i Fenerbahčeom. Sa Benetonom 1999. osvojio je Kup Saporta. Procenat njegovih pobeda u Evropi prelazi 70%. Niko kao on.
Trenersku karijeru počeo je pod neobičnim okolnostima. Bio je aktivan igrač, reprezentativac. Između dve faze priprema za Evropsko prvenstvo u Rimu 1991, tokom dva dana u Beogradu stigla je ponuda koju nije mogao da odbije. Dragan Kićanović, direktor Partizana, ponudio mu je mesto glavnog trenera! Prihvatio je.

Brzo je učio i već u prvoj trenerskoj sezoni 1991/92. osvojio Evroligu. Ta titula otvorila mu je vrata Evrope, vodio je vodeće klubove Španije , Grčke i Turske, radio i u Italiji. Jednom sam pročitao Željko radi sve što i ostali treneri. Samo bolje.

Na početku karijere češće je menjao klubove. Posle je 13 sezona proveo u Atini i sedam u Istambulu. Sada je po drugi put u Partizanu i nadam se da će da ostane duže od potpisane tri godine. Osim što „garantuje“ bar jednu titulu u sezoni Željko podiže igrače, mnogi su posle rada sa njim postali reprezentativci ili potpisali dobre ugovore u inostranstvu. Mladi talenti žele u Partizan jer znaju da će im rad sa Željkom uticati na karijeru.

Majstorska trenerska ruka oseća se i na početku nove sezone. On ne obećava ništa osim rada, ali njegovi rezultati daju navijačima pravo na optimizam.

Verovatno nije realno već ove sezone da se očekuje Željkova jubilarna 10. titulu klupskog prvaka Evrope. Ali će „Arena“ da bude teško gostovanje za sve evroligaške timove. Pre ili kasnije doći će i ta jubilarna 10. evropska kruna. Bilo bi idealno da bude kao prva, sa Partizanom.