Nikola Mirotić – div mekog srca i veliki humanitarac

Mnogi navijači u Srbiji su ljuti na košarkaša Nikolu Mirotića zbog svega onog što se letos događalo. Možda je Nikola i kriv za sav haos koji se letos dogodio, ali to nije i nesme biti razlog da se zaboravi sve ono što je Nikola uradio. Teško je naći većeg humanitarca i boljeg čoveka od Nikole Mirotića.

Nikola Mirotić rođen je u Podgorici 11. februara 1991. godine, a košarku je počeo da igra u KK Džoker. Kao klinac bio je na probama u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ali zbog visokog obeštećenja nije uspeo da potpiše za neki od beogradskih klubova. Kao veliki talenat 2006. godine prešao je u Real iz Madrida gde se u potpunosti afirmisao. Godine 2014. otišao je u NBA ligu u Čikago Bulse, a u Americi je ukupno igrao pet godina. Pored Čikaga nosio je dres Nju Orleans Pelikansa i Milvoki Baksa. Igrao je za reprezentaciju Španije, iako je imao pozive iz Crne Gore i Srbije.

Mirotić je drugo ime za ljudskost

Košarkaš Armenije iz Milana, a tada košarkaš Barselone Nikola Mirotić po ko zna koji put pokazao je koliko srce ima i da mu donacija novca u humanitarne svrhe nikada neće biti problem. On je sportista koji je uplatio čak 500.000 evra za lečenje malog Vukana Stoiljkovića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Malom Vukanu Stoiljkoviću, dečaku iz Vranja je trebalo sakupiti pomoć od 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu – „zolgensmu“. Mirotić je tada odigrao glavnu ulogu i bio pravi MVP van terena, pošto je donirao pola miliona evra. Tok akcije prikupljanja pomoći promenio je, kako rekoše Vukanovi roditelji, jedan „sportista velikog srca, koji je želeo da ostane anoniman“. I bio je nekoliko dana, a onda je ipak otkriveno da je taj čovek Nikola Mirotić. Novac je sakupljen, a mali Vukan je na vreme stigao u Budimpeštu na lečenje.

Nije ovo bila prva humanitarna akcija u kojoj je Mirotić bio u centru pažnje zbog podrške, najčešće novčane, ugroženim porodicama.
Porodici Kojović iz Sjenice, koju čine otac Radoslav i njegovo šestoro dece, donirao je više desetina hiljada evra kako bi dobili krov nad glavom.
Dom je obezbedio i porodicama Varga u Vukovaru i Kokić iz Doboja. Prikupio je novac za izgradnju kuće nepokretnoj Jasni Dedić iz Gusinja i njenoj višečlanoj porodici.

Kroz čitavu karijeru dok je igrao za Real, u NBA ligi za Milvoki, Nju Orleans i Čikago i posle u Barseloni, Nikola Mirotić na različite načine pomagao je ugroženima. Tokom određene humanitarne akcije koja bi trajala mesec dana ili onoliko koliko bi bilo potrebno da se određene sredstva sakupe, Nikola za svaku trojku koju bi dao na utakmicama u tom periodu donirao po 500 dolara ili evra.

Finansijski je pomogao projektu „Božur za decu Orahovca“. Dok se njegova rodna zemlja Crna Gora borila sa koronavirusom, donirao je 50.000 evra kako bi građani dobili što bolje uslove za lečenje.

Ovo su samo neke od akcija u kojima je učestvovao Nikola Mirotić, daleko je veći broj onih u kojima je anonimno donirao novac ili na neki drugi način pomagao one kojima je pomoć bila potrebna.

U sve što radi umešao je i suprugu Ninu, a njihova najveća vrlina je upravo ta što se nikada ne hvale svojim dobrim delima, već puštaju druge da pričaju o tome.

Za svoj humanitarni rad odlikovan je Ordenom Svetog Save.