Pretučeni mladi fudbaleri iz Sarajeva. Treneri ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka udarali decu.

Dalmatinko Cup je sportska manifestacija namenjena mladima, međunarodni fudbalski turnir koji je pokrenut 2016. godine, a u svrhu poboljšanja socijalizacije, integracije i napretka mlađih uzrasta kroz sport, natjecanje, druženje i igru.

 

Dalmatinko Cup omogućava deci iz velikog broja zemalja, bez obzira na narodnost, veru, rasu ili pol, igranje fudbala sa svojim vršnjacima na profesionalno organizovanom turniru.

Na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru i Žrnovnici održan „Dalmatinko kup“ na kom je učestvovalo preko 3.000 mališana iz 15 zemalja. Nastao je kao projekt koji povezuje sport, turizam i društvenu odgovornost, a promoviše toleranciju, jednakost i fer plej.

Međutim dogodio se nezapamćeni incident. Na utakmici između Sparte iz Sarajeva i ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, ukrajinski fudbaleri su bez povoda napali fudbalere Sparte. Fudbaler Šahtjora je sa leđa gurnuo fudbalera Sparte, a to je bio signal za njegove klupske drugove i ceo stručni štab da krenu na 11 fudbalera iz Sarajeva.

Pet fudbalera iz Sarajeva je moralo da bude hospitalizovano.

Želim da se izvinim svima koji su morali da budu svedoci ovakvim scenama – poručio je organizator Domagoj Bojčić.

Jedan igrač Šahtjora je našeg igrača gurnuo i onda se sve zakuvalo. Utrčao je na teren njihov stručni štab, gde je njihovih 25 ljudi krenulo na naših 10 mališana. Kada smo videli da su treneri udarali decu, to je meni bio znak da povučem ekipu – kaže Amil Šukalo, osnivač škole fudbala Sparta iz Sarajeva.

Ekipa Sparte iz Sarajeva trebala je da igra sa ekipom Solina desetkovana, ali je organizator odlučio da nema finala i obe ekipe proglasio pobednikom.