Svi su ga obožavali i voleli! Sve što je zaradio u karijeri propalo u banci.

Damir Desnica bivši je jugoslovenski i hrvatski fudbaler, reprezentativac Jugoslavije. Desnica je rođen u Obrovcu 1956.godine. Veći deo fudbalske karijere proveo je u Rijeci. Odigrao je gotovo 300 zvaničnih utakmica i osvojio dva Kupa Jugoslavije u tom periodu. Otišao je u inostranstvo i potpisao za belgijski K.V. Kortrejk. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao jednu utakmicu i postigao jedan gol.

Na svojoj „Kantridi“ Rijeka je u šesnaestini finala Kupa UEFA davne 1984. godine pobedila Real Madrid (3:1). Nažalost nije uspela u revanšu. Real je slavio 3:0. Utakmica će ostati upamćena po tri crvena kartona koje su dobili igrači Rijeke. Jedan od crvenih kartona dobio je legendarni Damir Desnica.

Damir Desnica je dobio karton zbog prigovora. Ništa tu ne bi bilo toliko čudno, da Desnica nije bio gluvonem i nema šanse da je mogao da prigovori arbitru.
„U toj revanš utakmici belgijski sudija Rodžer Šeters doslovno nas je uništio isključivši Milenkovića, Tičića i mene. Posebno je bila farsa moje isključenje, zbog moga navodnog prigovora. Šta se u stvari desilo, sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio da trčim… Kada sam video da svi stoje, izbio sam loptu u aut, a sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Nešto nezapamćeno u istoriji fudbala. Samo znam da je tog sudiju UEFA doživotno suspendovala, međutim ostaje žal što nas je Real izbacio, a bili smo bolji“, objasnio je u jednom intervjuu Desnica.

Po završetku karije dogodile su mu se mnoge ružne stvari. Novac koji je štedeo u Ljubljanskoj banci je nestao preko noći. Isto se dogodilo hiljadama ljudi. Sve što je Desnica zaradio tokom 16 godina profesionalne karijere, nestalo je preko noći. Nesreća nikad ne dolazi sama. Damirova kuća u rodnom Obrovcu zapaljena je tokom ratnih devedesetih.

Upravo zato se Desnica vratio fudbalu. Igrao je za amaterske klubove da zaradi „neki dinar“. Rijeka mu je našla posao domara na stadionu. Jedno vreme radio je kao trener mlađih kategorija u jednoj školi fudbala.

Tokom 2017. godine bio je teško bolestan. Srećom na vreme je operisao prostatu.

Danas živi u Rijeci i povremeno odlazi na utakmice kluba za koji je prolio mnogo znoja i donio dva najveća trofeja.