Mirotić progovorio: Otkrio sve o glasinama da ga je zvao patrijarh Porfirije da ne pređe u Partizan

Nikola Mirotić, košarkaš Armanija, oglasio se putem Instagrama. Nikola Mirotić je želeo da razobliči klevetu kojom se nanosi šteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Povod za to su poruke koje su Grobari počeli da šalju na profil patrijarha Porfirija, a to je stiglo i do Mirotića.
Sve to zbog navodnih priča i glasina da je navodno neko od čelnika SPC uticao na to da Mirotić ne dođe u Partizan tokom leta.

Želeći da razobličim klevetu kojom se želi naneti šteta našoj Svetoj Crkvi i njenom patrijarhu, imam potrebu da izjavim da još uvek nisam imao čast da sretnem Njegovu Svetost patrijarha Porfirija niti da sa njim, direktno ili posredno komuniciram. Nadam se da će mi se u bliskoj budućnosti ostvariti želja da ga lično upoznam i dobijem njegov blagoslov – poručio je Mirotić.

Pre bilo kog komentara da se prisetimo šta je Mirotić izjavio kad je odlučio da pogazi reč koju je dao Partizanu.
Kako su u javnost dospele izvesne informacije o daljem nastavku moje karijere u KK “Partizanu”, počele su pretnje i uvrede koje su me veoma iznenadile i povredile, jer ne želim da budem osoba koja će deliti ljude po bilo kom osnovu, a kamoli po bojama kluba. Odlučio sam da ne budem deo takve atmosfere i da ne želim ni sebe, ni svoju porodicu, da izlažem daljim neprijatnostima. Istine radi, moram napomenuti da ni jedna pretnja nije došla iz tabora KK ”Crvena zvezda” i da sa njima uvek imam dobru komunikaciju i punu poštovanja. Takodje, želim da istaknem da moja želja da igram za tim u Srbiji nije bila uslovljena niti finansijskim ponudama, niti bojama bilo koga kluba, jer sam želio da igram u zemlji koju volim, ali stvari jednostavno nisu išle u tom pravcu. Zahvaljujem se KK “Partizan” na ukazanom povjerenju i želji da budem deo njihovog tima, ali sam ipak doneo odluku da je za moju porodicu i mene najbolje da karijeru nastavim u nekom od evropskih timova izvan Srbije.

Moram da napomenem da je strana štampa, pre svega Mundo Deportivo pisao da je Mirotić dobijao pretnje iz državnog vrha i vrha Srpske pravoslavne crkve.
Nikad neću podržati nikoga ko nekom preti, tako neću podržati ni pretnje koje Grobari upućuju Patrijahu.
Ali gospodine Mirotiću nije dovoljno da kažeš ko nije, već da kažeš ko ti je pretio. Sve do tada moraš biti svestan da će navijači pretiti svima na koje sumljaju. To što sumljaju na presednika države i na Patrijaha ti si kriv.

Izađi pred javnost i reci ko je, u suprotnom ti si kriv što se napadaju po tebi nevini ljudi.

O ovome je pre dva meseca govorio i trener Partizana Željko Obradović.
„Nikola je izuzetno vaspitan momak i svi ti razgovori su bili vrlo prijatni i sve je teklo kako treba – razgovarli smo o procesu sastavljanja tima, koje igrače želimo da dovedemo, kako planiramo da igramo, on se zanimao za svaki detalj. Posle dve nedelje takvih razgovora, on me je pozvao i rekao da, ipak, ne može da dođe. Kada sam ga pitao zašto, rekao mi je da su u pitanju – pritisci“, naveo je najtrofejniji evropski trener za Nedeljnik.

O kakvim pritiscima se radilo?
„Rekao sam mu da smo svi mi pod pritiskom, da je to deo posla, i vređanje, i očekivanja, i pretnje, ali da niko nije zaista trpeo neke posledice od tog pritiska i da mislim da on može sa tim da se nosi. On mi je tada rekao da je dobio nekoliko poziva i da je prinuđen da odustane“.

A, od koga su stigli pozivi?
„Reći ću vam tačno kako je on meni rekao. Nije izgovorio nijedno ime, ali mi je rekao da je dobio pozive iz politike i iz crkve“.

Na pitanje da li je tačno da ga je zaista zvao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, Obradović je rekao.
„Nikola nije otkrio nijedno ime, ali mi je rekao da su u pitanju ljudi iz politike i crkve. Toliko znam. On to može da potvrdi“, rekao je Obradović.

Nikola na tebi je da kažeš ko je taj ili ko su ti koji su ti pretili.