Duško Vujošević odgovorio patrijarhu. Vujošević ubeđen da je patrijarh potvrdio njegove sumlje.

Nikola Mirotić je putem svog profila „odjavio“ ekipu Partizana. Rekao je da nema u planu da igra u Srbiji, da deli narod, a uz sve to da trpi pretnje koje je dobio. „Crno-beli“ su to veoma lično shvatili. Mirotić je imao dogovor sa Partizanom, sve je dogovoreno, pružena je ruka i data reč. Čekalo se samo da Nikola završi svoje probleme sa Barselonom.

Javnost zahteva odgovore, a njih za sada nema. Portal „Republika“ tvrdi da ima saznanje da je Nikola Mirotić imao sastanak sa čelnim ljudima iz Srpske pravoslavne crkve, koji su ga zamolili da ne deli srpski narod. Ovo još niko nije ni demantovao ni potvrdio.

Nekadašnji trener košarkaša Partizana Duško Vujošević gostujući na jednoj televiziji je rekao da Beogradom kruže priče da je patrijarh razgovarao sa Mirotićem i da ga je on ubedio da ne deli srpski narod.

Patrijarh je odgovorio da on nema veze sa tim i da to nije njegov posao.

Posle odgovora patrijarha ponovo se oglasio Duško Vujošević. Vujošević je poslao saopštenje redakciji „Sport Kluba“:
– Poštovani gospodine Porfirije, Nažalost, ne mogu da Vam odgovorim istim putem, jer kao “čovek prošlog veka” ne koristim Fejsbuk i druge društvene mreže.
Drago mi je da ste svojom izjavom potvrdili moje sumnje u istinitost glasina da ste učestvovali u slučaju Mirotić, koristeći njegovu religioznost. Te sumnje sam odmah vrlo jasno izrazio. I to se lako može videti na dostupnom snimku mog gostovanja u jutarnjem programu Nove S, na koje mi odgovarate.
– Ne vidim kakve sve to ima veze sa tim gde ja provodim leto, ali budući da ste otvorili i to pitanje, rado ću Vam odgovoriti. Tačno je da sam leti često u Boki, ali kada sam tamo boravim u stanu, a ne u luksuznom hotelu Lazaro. Inače, volim i Boku i Zagreb, ali se najbolje osećam u Beogradu.
– A mnogo važnije od toga je da isto govorim i kada sam u Beogradu, Herceg Novom, Novom Bečeju, Zagrebu ili bilo gde drugo. Međutim, u Boki ne mogu da provedem više od 30 dana, jer socijalno osiguranje samo za taj period delimično refundira troškove za pacijente koji koriste dijalizu.
– Nažalost, između Srbije i Crne Gore ne postoji međusobni sporazum koji bi omogućio građanima obe države da u drugoj državi besplatno koriste dijalizu, kako je to uređeno između Crne Gore i nekih drugih država u regionu ili u zemljama Evropske unije. Zato bih Vas zamolio da autoritet koji imate kao patrijarh iskoristite za uticaj radi rešavanja takvih pitanja, koja se tiču zdravlja i života građana i dobre saradnje Srbije sa zemljama u regionu.
– Drago mi je da razumete značaj sporta i tretiranja te oblasti na pravi način. U tom kontekstu, dobro je da svoj uticaj ne koristite za kreiranje podele srpskog naroda na Crvenu zvezdu i Partizan, jer bi u skladu sa funkcijom koju obavljate trebalo da budete iznad takvih štetnih podela.
– U tom smislu, nadam se da se slažete da se takve podele naglašavaju ako se organizuje prijem košarkaša Crvene zvezde, a ne usledi jednako i prijem košarkaša Partizana. Mir Božji s Vama, i po ovoj vrućini koja nam izgleda svima smeta – piše u saopštenju.