Zagrebački sud odbio izručenje huligana Grčkoj

Županijski sud u Zagrebu danas je odbio da izruči Grčkoj jednog navijača fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba. Grčko pravosuđe ovog navijača traži zbog nereda u Atini u kojima je u avgustu stradao navijač AEK-a.

Reč je o nepravosnažnoj odluci. Očekuje se ovih dana sudski postupci protiv još nekoliko pripadnika navijačke grupe Bed Blu Bojs koje traži Grčka.
Evropski nalog kojim je zahtevano hapšenje pojedinaca je odbijen od strane zagrebačkog suda u oktobru. Advokat okrivljenih Karlo Blažan tu odluku pravdao sa brigom da „nema dovoljno elemenata iz kojih bi se moglo zaključiti da bi se u Grčkoj hrvatskim državljanima garantovala osnovna ljudska prava“.

O naknadnim nalozima su odlučivali i županijski sudovi u Velikoj Gorici i Sisku. Trenutno ni za jednog od ukupno 11 navijača Dinama koje Grčka traži zbog nereda nije doneta odluka o izručenju. Na osnovu evropskog naloga za hapšenje, hrvatska policija je u septembru uhapsila više navijača fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba.

Policija po evropskim nalozima za hapšenje je dužna da postupa.

Mihalis Kacouris, navijač fudbalskog kluba AEK-a, ubijen je 7. avgusta u neredima uoči kvalifikacione utakmice za Ligu šampiona. Uhapšena su 102 navijača zagrebačkog Dinama, koji u zatvorima čekaju završetak istrage. Jedna grupa navijača Dinama uspela je da pobegne iz Grčke.

Jedna grupa pritvorenih navijača danas je u Atini počela da iznosi odbranu. Terete se za 11 krivičnih i prekršajnih dela.

Hina je navela da je ono najteže, ubistvo navijača AEK-a uoči utakmice s Dinamom odbačeno, pošto je DNK analiza pokazala da grčkog navijača nije ubio ni jedan od pritvorenih Bed Blu Bojsa.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije