Top 3 vrste sportskog klađenja

Sportsko klađenje je doživelo pravi boom zahvaljujući neverovatnom napretku tehnologije i dostupnosti interneta čak i u najudaljenijim delovima planete Zemlje. U početku je bilo moguće kladiti se samo na nekoliko utakmica po odabiru operatera sportske prognoze, a danas imamo na raspolaganju hiljade događaja i takmičenja širom sveta. Naravno, neke od ovih opcija imaju veći broj pristalica no one druge, te smo to iskoristili kao razlog da istražimo i saznamo koje su to top 3 vrste sportskog klađenja gde se usput možete dobro zabaviti i a još bolje zaraditi.

Klasično klađenje – moneyline, hendikep i zbrojevi

Svaka moderna online kladionica u ponudi ima bar jednu od ove tri opcije, a najčešće ćemo imati sve tri opcije u ponudi. Uzmimo za primer FavBet u Hrvatskoj, platformu za klađenje dostupnu putem onlinecasinohrvatska.org, koja se trudi da igrači stalno imaju poznate i popularne opcije  od kojih mogu krenuti i dalje se razvijati kroz karijeru. Ukoliko još uvek ne znate o čemu je rieč, pogledaćemo kako funkcioniše klađenja na ovim opcijama.

Moneyline opklade

Source: blog.meridianbet.rs

Ključ kod moneyline oklada je njihova jednostavnost. U osnovi, kladite se na to koji će tim pobediti u takmičenju. Koeficijenti prikazani pored svakog tima pokazuju potencijalni dobitak. Negativni znak (-) označava koliko trebate uložiti da biste osvojili €100, dok pozitivni znak (+) označava potencijalni povrat na ulog od €100.

Uzmimo za primer opciju gde dajete prednost Denver Nuggets protiv Minesota Timberwolves u nadolazećoj utakmici polufinala Zapadne konferencije NBA. Nuggetsi bi mogli imati moneyline od -180, što znači da biste trebali uložiti €180 da biste osvojili €100, dok bi Wolvesi mogli imati moneyline od +150, nudeći potencijalni povrat od €150 za ulog od €100.

Hendikep opklade

Prelazimo sa najjednostavnijh opcija na opciju sa nešto više kombinovanja i prepreka. Sportske kladionice postavljaju hendikep dajući prednosti favoritu ili autsajderu. Na primer, Kansas City Chiefs bi mogli imati prednost za 7 bodova protiv Denver Broncosa u NFL utakmici.

Ako se kladite na Chiefse da pokriju hendikep (pobede s više od 7 bodova), dobićete svoju opkladu ako pobede s 8 ili više bodova. Suprotno tome, oklada na Broncose +7 bila bi uspešna ako oni pobede ili izgube sa 6 bodova ili manje. Ovo izjednačava šanse i stvara prilike za pronalazak vrednosti na autsajdere ili timove s visokim brojem bodova.

Opklade na zbireve

Source: sportske-kladionice.com

Dok smo se do sada bazirali na pobedniku, ovde treba da vas samo ukupni rezultat oba tima. Na tome je fokus. Dakle, online i offline kladionice postavljaju ukupni zbir (npr. 230 bodova za NBA utakmicu), a vi se možete se kladiti hoće li konačni rezultat biti iznad (više od 230 bodova) ili ispod (manje od 230 bodova) tog zbira. Osobu koja se kladi ovu opciju smatraju idealnom za klađenje na utakmice s nepredvidivim marginama pobede, ali opštim očekivanjima visokog broja bodova, odnosno pogodaka ili koševa.

Proposition opklade

Kada smo savladali početne tehnike, vreme je da se upustimo u još lukrativniju avanturu koristeći takozvane propostion opklade. Umesto da predviđate ko će pobediti u igri, ovde možete predviđati neke od izuzetno detaljnih aspekata određene igre vezanih za sama njena pravila odnosno propozicije. Pojasnićemo vam koristeći primere klađenja na igrača, na tim ili na samu igru.

Kod klađenja na igrače, bitan je učinak pojedinih igrača na koje smo stavili fokus. Hoće li LeBron James postići više od 30 poena u večerašnjoj utakmici? Koliko će jardi dodati Tom Brady? Prop opklade mogu dodati lični dodir vašim klađenjima, posebno ako imate formirano mišljenje o učinku određenog igrača na temeljeno na njegovim rezultatima i performansama.

Source: adresarsporta.rs

Sa druge strane, opklade na timove pomeraju fokus na postignuća tima. Primera radi, kladite se na tim koji će imati najviše poena u određenoj četvrtini finala ABA lige. Ove oklade mogu biti odličan način da iskoristite svoje znanje o snazi i slabostima tima.

Na kraju, tu su i oklade na igru, koje se tiču specifičnih događaja unutar same igre i mogu dodati sloj napetosti tokom cele sezone, odnosno takmičenja. Za primer možemo navesti klađenje na mogućnost uspešne konverzije za dva poena u narednom NFL pogonu ili da li će biti produžetaka u utakmici finala Lige prvaka.

Razmatrajući prop oklade, ne možemo tek tako zanemariti sve ostale opcije klađenja uživo, koje je steklo enormnu popularnost na svim meridijanima, a naročito u razvijenijim delovima evropskog i azijskog kontinenta. Live prop klađenje je zaslužno za ostvarivanje nekih od največih dobiti u klađenju.

Poznat je događaj koji se često koristi kao primer, gde je finski kladioničar osvojio je neverovatnih €1,7 miliona na live prop okladi tokom utakmice Lige prvaka 2020. godine. Da li možete da pogodite na šta se opkladio? Kladio se na to da će u drugom poluvremenu biti dodeljen crveni karton – dokaz elementa sreće i strateške analize koji se mogu spojiti u svetu live prop oklada. Plus spremnost na rizikovanje. 

Klađenje na buduće događaje (futures)

Source: kurir.rs

Moramo biti iskreni, sve ove opcije su ipak još uvek stvari koje se tiče budućnosti, ali ipak, izvesne budućnosti, kada je tržište naših prostora u pitanju, međutim, dok spomenute kategorije podrazumevaju utakmicu koju vaš omiljeni tim igra sledeće nedelje, klađenje na buduće događaje ide zaista mnogo dalje od toga.

Idealno je za kladioničare koji poseduju dozu strateškog razmišljanja, ove oklade obično se postavljaju mnogo unapred i mogu ponuditi značajne isplate zbog poteškoće tačnog predviđanja dugoročnih ishoda i visokog rizika koji sa sobom nose. Pogledajmo neke od primera iz sporta.

Jedna od najčešćih vrsta futures oklada je klađenje na pobednika prvenstva. Već i pre samog početka NBA sezone se možete kladiti na to da će Denver Nuggetsi uz sjajnog Nikolu Jokića osvojiti ligu. Podsetimo se NBA sezone 2020, kada se jedan čovek okladio da će prvenstvo osvojiti Los Angeles Lakersi. Uprkos svim neizvesnostima i izazovima sezone koja je bila pogođena pandemijom, Lakersi trijumfovali , nagradivši njegovu dalekovidost s velikom isplatom.

Tu su i MVP opklade, odnosno predviđanje najuspešnijeg igrača (MVP) lige. Na primer, pre početka NBA sezone,moguče je kladiti se na opciju i izbor  da li će MVP nagradu osvojiti Luka Dončić, Nikola Jokić, Joel Embiid ili Shai Gilgeous-Alexander.

Futures oklade mogu uključivati i predviđanje učinka tima tokom čitave sezone, kao što je klađenje na to hoće li tim pobediti u više ili manje utakmica od određenog broja. Na primer , možete se kladiti na to da će New England Patriotsi ostvariti pobedu u više od 10 utakmica u NFL sezoni.

Zaključak

Pored navedenih vrsta, možemo na kraju dodati i klađenje uživo, odnosno tokom same utakmice, ali u svakom slučaju i ta vrsta klađenja se oslanja na sve spomenute opcije i faktore. Pre nego što postavite prvu okladu, pobrinite se da razumete uslove  klađenja, te da posedujete i dovoljan fond novca za klađenje. Naravno, ne moramo ni spominjati ali se uvek kladite odgovorno i na temelju informisanih i smislenih odluka o vašem omiljenom timu, igraču i njihovim istorijskim performansama, jer tako povećavate svoje šanse za pobedu i dobitak..

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije