Una Rankić, čudo od deteta! Mlada reprezentativka Bosne i Hercegovine svetska rekorderka. (Video)

Una Rankić, jedna od najtalentovanijih mladih fudbalerki Evrope ponovo je pomerila granice. Una je i zvanično najmlađa fudbalerka na svetu koja je nastupila za seniorsku reprezentaciju.

FIFA je objavila da je Rankićeva najmlađa reprezentivka svih vremena. Fudbalerka Leotara igrala je protiv Belorusije sa samo 15 godina i 300 dana.
Prethodna rekorderka bila je reprezentativka Južne Koreje Kasi Ju-Jin Pair. U julu ove godine igrala je prijateljsku utakmicu protiv Kolumbije sa 16 godina i 29 dana.

Selektor Bosne i Hercegovine Samira Hurem pozvala je Unu Rankić u seniorski tim za mečeve Bosne i Hercegovine na premijernom izdanju Lige nacija. Una je u igru protiv Belorusije ušla pred kraj utakmice, Bosna i Hercegovina je pobedila Belorusiju i uspešno startovala u Ligi nacija.

Una je kadetski reprezentativac BiH. Za kadetsku reprezentaciju je odigrala 20 mečeva i dala deset golova, a kada je na utakmici Evropskog prvenstva za kadetkinje protiv Nemačke ušla u igru sa 14 godina i 165 dana u igru postala je najmlađa igračica na turniru.

U maju ove godine, na tradicionalnoj ceremoniji „Kristalnih 11“ proglašena je za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine do 21 godine.

Talenat kakav ima Una Rankić ne prolazi nezapaženo. Una je krajem leta provela pet dana u kampu jednog od najboljih ženskih fudbalskih klubova – Volfsburgu. I po tome je prva.

Una je rođena u Bijeljini gde je i započela svoj fudbalski put i to u školi fudbala Šampion uz svog oca Vladimira Rankića , koji je kao dečak prošao fudbalsku školu Partizana.

Una je rano ostala bez majke koja je za svoju kćerku imala samo dve želje. Da postane reprezentativka BiH i da jednog dana zaigra za Barselonu. Una je jednu želju već ispunila, a i drugu će brzo.

Prošle sezone u Premijer ligi BiH za kadetkinje postigla je 53 gola. Pozivi su stizali sa svih strana i iz celog regiona. Una i njen otac izabrali su ŽFK Leotar, koji se premijerno ove sezone takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. Trener Leotara je Jelena Milović, trener sa UEFA A licenocom, žena koja je u Bijeljini ostavila neizbrisiv trag kao igračica i trener.