Ko je Viktor Vembanjama košarkaško čudo od deteta?

19-godišnjeg Francuza, Viktora Vembanjama, mediji nazivaju „košarkaško čudo od deteta“. Viktor Vembanjama je izabran kao prvi pik na draftu. Izabran je od San Antonio Sparsa petostrukog šampiona NBA. Odlaskom Tima Dankana u penziju Sparsi čekaju novu veliku zvezdu.

Vembanjama je najveći talenat još od Lebrona Džejmsa smatraju američki mediji. Lebron je predstavljao čudo za košarku sa početka 21. veka. Vembanjama je prvi igrač 21. veka smatrju američki mediji.

Vembanjama je visok 224 centimetra, izuzetno je brz i pokretljiv, ima odličan šut i dobro igra i u odbrani i u napadu. Može da igra na gotovo svim pozicijama u ekipi osim u ulozi organizatora igre.

Mladi Francuz će u Sparsima dobiti dres sa bojem jedan. Nakon Dejvida Robinsona 1987. i Tima Dankana 1997. po treći put u istoriji, San Antonio je imao prvi pik. Greg Popovič je prigrabio šansu da u ekipu dovede igrača sa kojim će imati poslednju priliku za juriš na titulu pred odlaska u penziju.

U NBA ligi glavnu reč preuzimaju igrači iz Evrope. Viktor Vembanjama je treći Evropljanin koji je bio prvi pik u istoriji drafta, a prvi Francuz. Drugu godinu za redom prvi pik na draftu je iz Evrope. Prošle godine to je bio Italijan Paolo Bankero, a ove godine je Francuz Viktor Vembanjama.

Viktor Vembanjama rođen je 4. januara 2004. godine u predgrađu Pariza. Otac, bivši atletičar, je poreklom iz Konga. Majka je bila košarkašica, a potom i trener.

Vembanjama je počeo da trenira košarku sa sedam godina u Nanteru. Do 2021. godine igrao je za Nanter, odakle je prešao u Asvel, a proteklu sezonu proveo je u Metropolitansu.