Srbija šampion Evrope u šahu!

Muška šahovska reprezentacija Srbije je šampion Evrope! Reprezentacija Srbije, koju čine Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandara Inđić, Robert Markus i Velimir Ivić, osvojila je prvenstvo Evrope, nakon spektakularne i vrlo dramatične završnice.

Na prvenstvu, koje je održano u Budvi, naša selekcija je u devet rundi upisala sedam pobeda, uz po jedan remi i poraz, što je na kraju bilo dovoljno za 15 bodova, koliko je imala i Nemačka, ali je Srbija zbog boljeg taj-brejkera osvojila prvo mesto. Na trećem mestu pobedničkog postolja se nalazi Jermenija.

Srbija je, iako rangirana tek na desetu poziciju, do titule šampiona Evrope stigla pobedama nad Islandom, Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Rumunijom, Engleskom i Grčkom.

Remi je zabeležen u duelu sa Jermenijom, a jedini poraz pretrpljen je od Nemačke.

Ove godine je Aleksej Sarana postao prvak Evrope i u individualnoj konkurenciji, pa je postao prvi šahista u istoriji koji je u istoj godini postao šampion Starog kontinenta u obe konkurencije.

Srbija je imala predstavnika i u ženskoj konkurenciji, devojke su kolo pre kraja bile na četvrtoj poziciji, ali su nakon poraza u završnoj rundi od Azerbejdžana prvenstvo završile na osmom mestu.