Tužno i žalosno! Dvostruki šampion Evrope i košarkaški velikan zagrebačka Cibona, zvanično je ušla u stečaj.

Jedan od najvećih Ex-Yu košarkaških klubova Cibona je i zvanično u stečaju. Ovo je objavio hrvatski portal „Index“. Ovo se dogodilo s obzirom na to da je račun Cibone već 120 dana u blokadi. Nakon toga automatski prelazi u stečaj. Sad je posle svega sudbina hrvatskog velikana nikad neizvesnija.

Prema informacijama iz Zagreba u klubu su bili spremni za ovakav scenario. Spremili su plan kako da se izvuku iz ovih problema. Nedavno je objavljeno da Cibona počinje proces preoblikovanja u sportsko deoničarsko društvo. Za to Cibona ima rok od 45 dana.
Jedina šansa Cibone je da nadležne institucije nekako uveri da je prelazak u sportsko deoničarsko društvo pravo rešenje za izlazak iz dugogodišnjeg ambisa.

To će biti vrlo teško iako je dolaskom novog rukovodstva dug Cibone značajno smanjen i sada izmosi „samo“ pet miliona evra. Plan je i da se dva miliona duga pretvore u deonice potencijalno budućeg sportskog deoničarskog društva. U tom slučaju Cibona smanjila bi dug na tri miliona duga i mogla bi ponovo da funkcioniše.

Cibona ima problema i da registruje nove igrače zbog blokade FIBA. Ima samo petoricu profesionalnih igrača uoči nove sezone prvenstva Hrvatske i ABA lige.

Cibona ima samo Krešimira Radovčića, Ivana Majcnunića, Aleksandra Aranitovića, Ivana Perasovića i Domagoja Vukovića. Ostaje pitanje da li će za ABA ligu dodatno moći da registruje Jakova Mustapića i Mateja Bošnjaka.

Cibona je inače 20 puta bila prvak Hrvatske i devet puta osvajač Kupa Hrvatske, dok je tri puta bila šampion SFRJ. Cibona je dva puta bila prvak Evrope, dva puta Kupa pobednika kupova i jednom je osvojila Kup Radivoja Koraća. Takođe, Cibona je osvajač ABA lige.