Prokletstvo porodice Dabović

Sportski uspesi članova porodice Dabović nažalost često nisu bili razlog što je ova porodica skoro svakodnevno punila novinske stupce. Često smo bili šokirani količinom „loše sreće“ koja sleduje jednoj jedinoj porodici. Članovi porodice Dabović su otac Milan, majka Nevenka,kćerke Jelica, Milica i Ana i sin Milan.

Otac Milan je poznati košarkaški trener, a sve 3 kćerke i sin su uspešno igrali košarku. Milan Dabović je završio Fakultet za fizičko vaspitanje u Beogradu. Kao profesor fizičkog vaspitanja u rodnom Herceg Novom preuzeo je da trenira vaterpolo juniore Jadrana na popularnom plivalištu Škver. Ubrzo je osvojio šampionat Jugoslavije u juniorskoj kategoriji!

On je formirao prvi ženski košarkaški klub u gradu – ŽKK Herceg Novi. Dabović je bio i prvi predsednik kluba i prvi trener. Stigla je i prva titula sa prvenstva Jugoslavije za kadetkinje u Herceg Novi! Prva violina Dabovićevih “žutih” devojaka bila je Jelica, njegova najstarija kćerka.

Kad je Milica krenula da trenira, pa zaigrala za ŽKK Herceg Novi započela je i košarkaška dominacija dinastije Dabović. Sa 16 godina Milica je već bila vedeta tima. Bila je glavna poluga Crvene zvezde sa kojom je osvajala prvenstvo Srbije i Kup, a slične uspehe je imala i u dresu Partizana.
Milica Dabović je bila košarkašica na visokoj ceni u Evropi, bez obzira da li je igrala u beogradskom Beopetrolu, ruskom Jekaterinburgu, moskovskom Spartaku, turskom Bešiktašu, Novom Zagrebu ili u francuskom Lionu. Sa ogromnim iskustvom, stečenim u raznim sredinama širom Evrope Dabovićeva je imala veliko poverenje reprezentativne selektorke Marine Maljković, i s ponosom nosila kapitensku traku nacionalnog tima.

Sedam godina mlađa Miličina sestra Ana pokazalo se, najtalentovanija je u porodici Dabović. Ana Dabović je meteorskom brzinom krenula u osvajanje slave. Ana je igrala u Grčkoj, Rusiji, Albaniji, Turskoj, da bi sa moskovskim Dinamom osvojila Evrokup.
Najveći uspeh, sa reprezentacijom Srbije, doživela je 2015. igrajući sa sestrom Milicom, kada je osvojena zlatna medalja na Evropskom šampionatu u Mađarskoj. Ana je proglašena za MVP, a sa Sonjom Petrović izabrana u idealnu petorku Šampionata.
Ana je profesionalni ugovor sa Los Anđeles Sparksom, u okviru WNBA letnje lige, i postala deseta Srpkinja koja je zaigrala u toj Ženskoj nacionalnoj košarkaškoj asocijaciji SAD. Bila je standardni član prve petorke, što je retkost kada su u pitanju stranci.

I tata Milan je menjao klubove i osvajao titule i unapređivao žensku košarku: Partizan, Smederevska Palanka, Vojvodina…

Milan Dabović junior, jedini sin u porodici Dabović i najmlađi, već je igrao u Albaniji i Turskoj i Smederevu. a pomagao je ocu i kao trener u Vojvodini.
U porodici Dabović svi su bili košarkaši izuuzev majke Nevenke, rođene Simonović, svojevremeno vrsna – rukometašica!

Ovo su lepi i srećni trenuci porodice Dabović. Nažalost ima i onih drugih koji su skoro svakodnevno punili stranice medija.

Jelica Dabović je autor knjige „Tajna jednog osmeha„. U toj knjizi Jelica je opisala jezive detalje mučenja od strane oca koje je godinama trpela sa sestrama i bratom Milanom.
„Milicu i mene je počeo da tuče već sa četiri godine, a sa 16 mi je lupao glavu u zid i terao krvavu i svu u čvorugama da treniram. Na sreću, Ana i Milan su malo bili pošteđeni te golgote jer su mlađi, ali i oni su imali jezivih iskustava“, rekla je Jelica Dabović.
U knjizi je podelila uspomene iz najranijeg detinjstva vezane su za batine, maltretiranje, zlostavljanje i ponižavanje. Jelica otkriva da je i njihov otac bio zlostavljan kao dete, te da je samo „nastavio tu strašnu porodičnu tradiciju“ umesto da je prekine.
Jelica je opisala jedan incident, a nakon tog incidenta ubrzo napustila roditeljski dom.

„To što Jelica piše u romanu nije tačno. Nikada nisam tukao decu. Da sam loš otac, ne bi mi Milica kupila „hamer“, niti bi mi Ana kupila vilu i stan“, kaže otac čuvenih košarkašica Dabović za Kurir.

Milica Dabović nikada nije skrivala da su emotivni partneri koje je birala bili pogrešni. I Milica piše knjigu i to autobiografiju. Bivša košarkašica otkriva i da suzama leči dušu, te da plače dok ispisuje redove knjige, prisećajući se brutalnih nepravdi koje su joj nanete.
U knjizi se Milica bavi dvojicom muškaraca koji su obeležili njeno zrelo doba.
Knjiga će biti i o tome kako je Šime ušao u moj život i kakvim lažima se služio. Predstavio se kao milioner iz Kana koji ima svoju vilu. Na kraju sam saznala da je čovek iz Drnića i da se ne zove Simon, kako se predstavio, nego Šime Šiklić i da živi u 40 kvadrata s roditeljima. Krao je bunde i Chanel torbe, bio je u „Pink Panterima”. Stavljao mi je pištolj na čelo da bih mu isplatila sve pare zbog stvari koje je napravio. Ukrao mi je karticu i potrošio sav novac s nje, kad sam sve shvatila, taj račun sam ugasila – rekla je Milica za „Blic”.

Godinama je trpila zlostavljanje, ponižavanje i batine dok jedan dan nije sve prijavila policiji. Sud je brzo odlučio, posle priznanja Šime proterao ga je iz Srbije i zabranio mu prilaz Milici.
Nakon fijaska sa Simonom, Milica je upoznala oca svog deteta. I kad je mislila da je najzad sreća zakucala i na njena vrata desio se veliki obrt. Pet dana pred porođaj, Milica je otkrila ko je, zapravo, njen izabranik, koji ju je prethodno finansijski upropastio.
Ljubomir je sve pokrao. Sav novac i zlato, telefone, sve što je vredno u stanu on mi je ukrao. Našao je milion i jedan izgovor, i dalje imam poruke u kojima mi obećava da će vratiti. Vodio me je na kamp, tamo ukrao svu sportsku opremu, sokove iz magacina, odneo što su mi sponzori dali. Hvala bogu, sad će godinu dana kako se sa njim nisam srela. To je pakao -rekla je u jednom intervju.
Ne da nije priznao dete i počeo da vodi brigu o njemu nego je i ukrao dečija kolica koje su prijatelji Milice kupili jer ona nije imala para da ih kupi. Saznalo se da on nije Vuk Roten iz Beča kako se predstavljao već Ljubomir Hadžistević iz Sarajeva. Saznalo se da ima ženu i dete i da ima dijagnozu patološkog lažova.

Milica je jodnom prilikom za Gloriju otkrila da ju je sa 26 godina napastvovao predsednik grčkog kluba u kojem je tada igrala. Isti predsednik nije hteo da joj pomogne kada su je na ulici opljačkali i uzeli joj sve što ima. Slična pljačka joj se dogodila i u Hrvatskoj.

Još jedna velika nesreća zadesila je slavnu sportiskinju. Dok je igrala svoju oproštajnu utakmicu, na tribinama nije bilo njenog brata Milana da je bodri i navija za nju.
Par dana pred oproštajnu utakmicu odjeknula je skandalozna vest da je brat poznate sportiskinje uhapšen sa dva kilograma kokaina na Brankovom mostu. Osuđen je na šest godina zatvora.

Jelica je još jedan član porodice koji je imao posla sa zakonom. Privedena je na saslušanje, u sklopu akcije protiv antivakcinaša.
Najmlađa od sestara, Ana Dabović, čudom je sačuvana od skandala. Jedini je član porodice koji medijske tekstove puni srećom i zadovoljstvom, uprkos bolu iz koga je potekla.

Ovo je samo jedan deo proklestva koje prati porodicu Dabović