Policija na konjima terala navijače Ajaksa. Haos u Amsterdamu. (Video)

Zbog nereda navijača prekinut je derbi meč holandske lige između Ajaksa i Fejenorda. Posle utakmice nastao je potpuni haos. Veliki neredi viđeni su tokom dana na ulicama Amsterdama.

Fejenord je vodio sa 3:0 u trenutku prekida. Navijači domaćina su nezadovoljni poslednjim rezultatima počeli da ubacuju baklje u teren. Arbitar je bio primoran da prekine meč, a haos se nastavio i oko stadiona.

Navijači su pokušali da uđu u klupske prostorije. Razlupali su nekoliko stakala i ulaza, nakon čega su se sukobili i sa policijom. Letele su baklje, kamenice i mnogi drugi rekviziti. Policija je uzvratila. Konjica i suzavac su rasterali masu.

Nakon što je utakmica prekinuta navijači su provalili na glavni ulaz, međutim red je u međuvremenu uspostavljen – objavila je holandska policija.

Fudbalski klub Ajaks, slavni i najveći holandski fudbalski kolektiv, proživljava verovatno najveću krizu u poslednjoj deceniji, a i duže.
Navijači su prekinuli meč da ne gledaju bruku. Uporedo sa rezultatskim posrtanjem Ajaksu se dešava i skandal u koji je umešan sportski direktor, Nemac Sven Mislintat. Postoje sumnje da je uticao na transfer Borne Sose iz Štutgarta u Ajaks ovog leta, kako bi on zaradio od tog transfera.

Taj skandal je duboko potresao klub. Navijači još nisu zaboravili na greh bivšeg sportskog direktora Marka Overmarsa koji je zbog seksualnog uznemiravanja koleginica, podneo ostavku 2022. godine.

Loši rezultati su posledica egzodusa najboljih igrača poslednjih godina. Odlaskom Dušana Tadića u Fenerbahče, otišao je i poslednji igrač koji je pre samo četiri godine bio deo jednog od najboljih timova Ajaksa, tima koji je lepršavom igrom oduševio fudbalski svet i stigao do polufinala Lige šampiona.

Advekvatne zamene nisu pronađene.