Otac joj napravio pakao od života. Goran Ivanišević joj pomogao da pobegne.

Mirjana Lučić Baroni je hrvatska teniserka. Mirjana Lučić Baroni iza sebe ima turbulentnu karijeru, ali i još turbulentniji život. Bila je čudo od deteta. Rođena je 9. marta 1982. godine u Dortmundu.

Kao četverogodišnja devojčica počela je da trenira tenis. Odmah se videlo da poseduje ogroman talenat. Svi očekivali su da će dostići zvezde. Sa porodicom se preselila u Makarsku. Za njenu karijeru bio je zadužen otac Marinko.

Sa samo 15 godina ušla je u profesionalne vode i odmah osvojila WTA u Bolu 1997. godine. Iste godine igrale je finale Strazbura. Sa nepunih 16 godina u paru sa Martinom Higins osvaja Australijan open. Imala je samo 15 godina i 10 meseci. Iste godine potvrđuje titulu u Bolu a na Vimbldonu dolazi do polufinala pobedivši usput svetsku broj 1 Moniku Seleš.

Svi su bili ubeđeni da će u budućnosti vladati svetskim tenisom. Svet je brujao o novoj zvezdi tenisa koja dolazi iz jednog malog mesta u Dalmaciji.
Usledilo je nešto što je šokiralo Hrvatsku, ali i svet.. Mirjana Lučić se poverila Goranu Ivaniševiću. Ispričala mu je sve o batinama koje trpi, nasilnoj naravi oca, pretnjama smrću koje dobija njena majka…

Goran je pomogao Mirjani da pobegne u Ameriku. I ne samo ona. Sa Mirjanom u Ameriku pobegla je i njena majka, njene dve sestre i njena dva brata.
„Goran mi je spasao život. Nikada mu to neću zaboraviti“, rekla je jednom prilikom Mirjana.

Napustili su Hrvatsku, stigli u SAD ali mukama nije bio kraj. Otac im je uzeo sav novac, ostali su bez ičega.

Pošto nisu imali para nisu mogli da angažuju trenera, a nisu mogli ni da putuju na turnire. Prekinula je karijeru i počela da radi kao blagajnica na Floridi kako bi prehranila porodicu. Četri godine nije igrala tenis. Svi su je zaboravili…

Posle 4 godine pronašla je ljubav svog života. Bio je to italijanski preduzetnik Daniel Baroni. Srećnu vezu krunisali su brakom i dan danas su zajedno.

Rešila je da se vrati tenisu. Krenula je od samog početka i vrlo brzo ponovo stigla do WTA turnira. I dalje je pobeđivala. ali nije to bilo više kao što je bilo pre begstva u Ameriku. Najveći uspeh joj je bilo polufinale Australijan opena.

 

Nekoliko meseci kasnije, doživela je povredu ramena. Pošto je oporavak od povrede potrajao odlučila je da završi karijeru i posveti se porodici.

Tu nije bio kraj njenih muka. Četiri godine posle sportske penzije, nakon 18 godina suđenja dokazano je da Mirjanina porodica nije vratila novac menadžerskoj agenciji IMG. Njena sestra Ana i majka Anđelka morale su da plate oko 700.000 dolara.