Hvatanje za zadnjicu na podijumu koje je podelilo javnost

Na Trci kroz Flandriju 2013. godine pobedio je Fabijan Kanćelara ispred Petera Sagana. Da nije bilo jednog neverovatnog gesta ove trke bi se retko ko setio. Na ceremoniji proglašenja pobednika drugoplasirani Peter Sagan uradio je nešto što je biciklizam dovelo do naslovnih strana mnogobrojnih svetskih medija.

Prilikom proglašenja pobednika u ekipi koja je dodelivala nagrade bile su i dve lepotice. One su se popele na pobedničko postolje i u oba obraza poljubile pobednika Fabijana Kanćelaru. Dok su devojke na taj način čestitale pobedniku, drugoplasirani Peter Sagan iskoristio je taj trenutak da se „našali“. On je devojku koja je sa strane na kojoj se nalazio ljubila u obraz Kanćelaru, sa sve osmehom uhvatio za zadnjicu. Iskoristio je tu situaciju da malo ispozira fotoreporterima. Devojka nije reagovala. Bez ikakvog komentara istrpela je potpuno neočekivani gest Sagana.

Ubrzo je slika Saganovog poteza obišla planetu. Usledile su i prve reakcije…

Mnogi mediji, razne organizacije a i mnogobrojni biciklisti osudili su potez Sagana. Saganov potez ocenjen je kao neprikladan, primitivan i nedostojan jednog uspešnog sportiste. Mnogi su smatrali da je to muško seksualno uznemiravanja žena.

Britanski biciklista Majkl Hačinson je izjavio: „Peter ima stila na bicklu. Očigledno ga nema kada siđe sa njega!“

Oglasio se i Sagan i pokušao da se opravda.
„Izvinjavam se! Nisam nikoga hteo da uvredim ili ponizim. To je samo bezazlena šala, bez ikakve zle namere!“

Devojka koju je Sagan ponizio je član organizaciong odbora trke kroz Flandriju. Zove se Maja Leje. Prihvatila je izvinjenje Sagana. O samom incidentu je rekla:
„To je bilo veoma nepristojno od njega. Osetila sam njegovu ruku. Želela sam da se okrenem i opalim mu šamar. Odustala sam od toga, jer bi to video milionski auditorijum. Potrudila sam se da ostanem profesionalna. Nisam razgovarala sa njim. Ipak, pogledom sam mu jasno stavila do znanja šta mislim o njegovom postupku!“

I dok su Sagana svi osuđivali, ubrzo je Slovaku stigla neverovatna i po mnogima neočekivana velika podrška iz domovine.

Slovaci su smatrali da gest Sagana nikako ne sme da se tumači kao seksualno uznemiravanje žena, već isključivo kao šala. Pokrenuli su izazov „uhvati guzu“.

U izazovu koji je imao cilj da pruži podršku Saganu, mnogi Slovaci i Slovakinje slikali su se sa osmehom u trenucima kada jedni druge hvataju za zadnjicu. Te slike su masovno kačili na društvene mreže. Želeli su na taj način da pokažu svim svetskim medijima da nema ništa toliko strašno u potezu Sagana.