Ona je crno-beloj slici davala boju! Zbog nje su i žene pratile sport.

Milka Babović, bivša atletičarka i televizijska novinarka je rođena 1928. u Skoplju. Preminula je u Zagrebu u 93. godini. Milka Babović je od 1948. godine živela u Zagrebu gde je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963) sport i fizičko vaspitanje, hrvatskosrpski i nemački jezik.

Milka je govorila engleski i nemački, a služila se francuskim i ruskim. Bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na Evropskom prvenstvu u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama.

Milka je 17 puta bila prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

Milka Babović je tri puta proglašena za najbolju sportistkinju SR Hrvatske, dvaput za najbolju sportistkinju SFRJ.

Milka se paralelno sa sportom bavila i sportskim novinarstvom. U početku je pisala za „Narodni sport“, kasnije sudeluje u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno je sarađivala s „Vjesnikom“, „Slobodnom Dalmacijom“, „Oslobođenjem“…

Od 1957. radila je stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, ujedno prva urednica u celoj Euroviziji, sarađivala je u svim programima TV Zagreb.

Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umetničkog klizanja. Kao komentatorka umetničkog klizanja ona je stručnim komentarima taj sport približavala i publici kojoj on nije bio primaran. Uz nju su svi mogli da nauče da razlikuju „luc“, „aksl“ i „tou lup“.

Tokom karijere kao komentator pratila je atletiku (šest EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije