Kako je prevario smrt! Horor ispovest košarkaša Partizana.

Mateuš Ponitka, poljski košarkaš, je ovog leta stigao u Partizan iz Panatinaikosa, a predstavljaće ogromno pojačanje za ekipu Željka Obradovića.
Poljski košarkaš je tokom karijere preživljavao teške trenutke. Prisetio se životne drame iz perioda dok je igrao u Rusiji za Zenit. Dobio je Ponitka tada udarac u nos. Sve je moglo da se završi tragično.

Prvi put toliko krvi u mom životu. Probali smo da zaustavimo krvarenje, mislio sam da je to bila greška. Možda je trebalo da to ide do kraja. Zaustavili smo krvarenje, išao sam na test, izvinite na skeniranje. I skeniranje je reklo da nema preloma kostiju. Rekli su sve je ok, ali ništa se nije menjalo, vrtelo mi se u glavi, igrao sam neke utakmice tako. Kada sam bio u Rusiji tamo je bilo minus 20 i nije bilo toliko strašno jer zbog toga nisam osećao bol. Onda smo leteli da igramo sa Baskonijom na dvostruku nedelju u Evroligi. Let je bio katastrofa, mnogo mi je bilo loše u sinusima i nazalnom delu. Nisam mogao da igram, mnogo sam krvario, imao sam temepraturu – rekao je Ponitka, pa nastavio.

Doktor je rekao da mi treba operacija. Ja sam rekao kako to mislite. Da, operacija što pre. Imaš dva ugruška krvi u nazalnom delu sa obe strane. Bilo mi je teško da dišem, disao sam samo na usta i nisam spavao šest noći jer nisam mogao da dišem. Bilo je veoma loše i onda su rekli biće to standardna procedura, 45 minuta. Odmah ćemo te staviti na program jer je urgentno. Operacija nije bila 45 minuta već skoro dva sata. Stavili su me u anesteziju, sve su očistili i nisu mogli da me probude neko vreme. Veoma je veliki problem bio bol, posle operacije imaš sobu u kojoj se budiš posle anestezije. Gledao sam ljude kako se bude srećni, sveži. Kada sam se ja budio, toliko me je bolelo da sam plakao – kaže Mateuš.

– To je bilo u četvrtak i vratio sam se u hotel, sledećeg dana doktor je meni i mojoj ženi rekao: Vidite, gospodine, žena vam je tu i reći ću vam odmah. Za nekoliko dana, jedan, možda dva, možda tri, ne znam tačno koliko, ali bili biste verovatno mrtvi. U nazalnom delu se desila upala i morali smo sve da čistimo i zbog toga morate da se brinete o sebi više. Bar tri nedelje ne smete da radite ništa i morate da vodite računa na sve te stvari – zaključio je Ponitka.

Tako je saznao da je moglo da se završi tragično.

Mateš Ponitka je poljski košarkaš koji igra na poziciji krila, a trenutno je igrač beogradskog Partizana. Rođen je 1993. godine u mestu Ostrov Vjelkopolski gde je i počeo karijeru.