Igrao Premijer ligu, živio sa misicom, izrodio drcu, a sad nema para da plaća alimentaciju

Boško Balaban, nekadašnji reprezentativac Hrvatske, pravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Nekad poznati fudbaler iz Hrvatske, koji je čak sedam godina igrao za tamošnji nacionalni tim i oblačio dres „vatrenih“ čak 37 puta, još 2021. godine bio je proglašen krivim zbog neizdržavanja dece posle razvoda od Ive Radić.

Pravosnažnom presudom iz 2021, njemu je suđeno na osnovu duga za izdržavanje dece koji sada iznosi oko 600.000 kuna, odnosno sada oko 80.000 evra. Iva i Boško razveli su se 2017. godine, a venčali još 2002, posle godine zabavljanja. Imaju troje dece – sina Ivana i ćerke Tashu i Tessu.

Iva je 1995. godine bila Mis Hrvatske. Boško je 2000. kao zvezda hrvatskog fudbala prešao iz rodne i matične Rijeke u Dinamo Zagreb. Još je igrao za Aston vilu, opet za Dinamo (u još dva navrata), Briž, Panionios i na kraju karijere za Selangor u Maleziji.

„Izdržavanje je zakonska obaveza. Ako postoji pravosnažna presuda kojom je određena visina izdržavanja koje je davatelj izdržavanja obavezan platiti za maloletnu djecu, davatelj izdržavanja mora da je se pridržava kako u iznosu tako i u datumu dospeća”, rekla je za hrvatske medije advokatica Ive Radić.

Rok za ispunjenje duga istekao je krajem juna ove godine. Balaban je tokom 2022. objasnio da ne plaća jer nema novca.
„Naveo je da se bavi prodajom fudbalera, ali se ne radi o fiksnom poslu u kojem postoje redovita primanja. Iskazao je da bi davao za izdržavanje dece ali nema toliko novca te je dogovorio s bivšom suprugom da će joj ostaviti svoje nekretnine koje su u najmu pa će iznos najamnine ići na izdržavanje dece i da je u ozbiljnim dogovorima da se ovaj postupak reši kako mu se ne bi opozvala uslovna osuda i da ne ide u zatvor“, pisali su hrvatski mediji o ovom slučaju, iznoseći detalje presude.

Balaban je krajem prošle godine dobio dodatni rok od šest meseci da uplati novac, jer je i tada na suđenju objasnio da nema sredstava da izdržava decu.

Njihova ćerka Tasha rođena je 2003. godine, sin Ivan 2007, a ćerka Tessa 2012.

„Zadnjih godinu dana stvari među nama nisu štimale. Bilo je neslaganja i svađa. Svako se na svoj način promenio tokom svih tih godina koje su prošle. Trenutno imamo drukčije poglede na život. Nije bilo prevelike sreće zajedno. Nismo se dugo premišljali o razvodu“, rekao je Boško 2017. objasnivši zašto je pukao brak sa bivšom misicom.