Nema više čuvenog mostarskog BMV-a. Nema više popularnog Kulje.

Dana 18.juna preminuo je u 74. godini legendarni fudbaler Veleža Franjo Vladić Kulje. Franjo Vladić je jedan od najboljih fudbalera Veleža u istoriji. Popularni Kulje ponikao je u mostarskom klubu.

Franjo Vladić je rođen 19. oktobar 1950. u Mostaru. Bio je jugoslovenski i bosanskohercegovački fudbaler koji je igrao na poziciji veznog igrača. U dresu Veleža je odigrao ukupno 607 utakmica i postigao 163 gola. Igrao je u Grčkoj dve sezone počev od 1979-1981. ali se ubrzo vratio u Velež.

Franjo Vladić je bio i član jugoslovenske reprezentacije za koju je odigrao 24 utakmice i pritom je postigao tri pogotka. Franjo Vladić je bio „mozak“ čuvene Veležove ekipe. Bio je igrač sjajne tehnike, odlične duge lopte. Bio je član čuvenog BMV-a, trija Bajević-Marić-Vladić. Ovaj trio je obeležio jednu Veležovu eru.
Franjo Vladić je bio jedno od šestero dece železničkog radnika Damjana i domaćice Cvijete. Teško se živilo u Šantićevoj uluci u Mostaru na desnoj obali Neretve. Franju škola noje zanimala. Moralo se raditi. Gurao je kolica kroz grad i raznosio mleko, a posle napornog rada išao je da lovi štigliće.

Kulje Vladić bio je majstor dugog pasa, driblinga, imaginacije.

-O Kulji se može pet dana. Ja ti sad mogu reć samo sledeće: S boljim niti sam igrô, niti sam boljeg gledô. Igračina i po. Od deset lopti, njemu sam davô osam. Uvek slobodan, lopta najsigurnija kod njega- ispričao je Enver Marić za MOZZART Sport.

U nemačkom računarskom centru pri Herbergerovoj fudbalskoj akademiji u Kelnu, detaljno je analizirana igra Veležovog poslovođe. Na temelju televizijskih snimaka kompjuteru je zadato da prilikom određenog rasporeda igrača odabere najbolju putanju za završni pas. Izbor kompjutera i ono što se zaista dogodilo na snimku uvek bi se poklapalo.

-„Znate šta je najinteresantnija stvar za njega? To je igrač kome zahtevna mostarska publika nikada nije uputila niti jedan zvižduk. Zviždalo se Bajeviću, Mariću, Sliškoviću, Halihodžiću – njemu nikada“- rekao je Dragan Okuka za MOZZART Sport.

Franjo Vladić je boemski igrao i boemski živeo. Samo za jednu noć potrošio je četverogodišnji ugovor sa Veležom. Sve je dao muzičarima.

Iza Franje ostala je supruga Ružica i dve ćerke.

Franjo Vladić je bio fudbaler zbog kojeg se dolazilo na utakmice.

 

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije