Dinamo oštro udario po AEK-u. Dinamo iz Zagreba odgovorio je na saopštenje grčkog AEK-a.

Zbog navijačkih nereda koji su se dogodili u glavnom gradu Grčke, a u kojima je život izgubio navijač AEK-a, AEK je tražio žestoku kaznu za Dinamo. Ogorčeni su u Dinamu na čelnike AEK-a koji zahtevaju od UEFA da izbaci Dinamo iz takmičenja zbog sukoba huligana u Atini.

Odgovorili su saopštenjem.
„Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem beži od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim saopštenjima koristi neprimeren, agresivan i huškački rečnik s ciljem pritiska na UEFA. Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava da iskoristi za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Takav pristup smatramo neprimerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK, jasno da je GNK Dinamo preduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva dešavanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin“- stoji u saopštenju Dinama.


„Želimo jasno da naglasimo da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA i policiji kako bi se celokupni događaj rasvetlio i atmosfera vratila u sportske okvire. Sve vreme smo vodili aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama osim sa AEK-om. Predstavnici grčkog kluba od samog početka su opstruirali su bilo kakav pokušaj saradnje, traženja najboljeg rešenja. Demonstrativno su napustili organizacioni sastanak na dan utakmice, otkazali službeni ručak dveu delegacija, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodeli ulogu istražitelja, tužitelja i sudije. Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku. Oštro osuđujemo ovakvu vrstu komunikacije naših sportskih rivala iz Atine pogotovo dok je istraga još u toku i gde iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Naglašavamo, do ovog trenutka još uvek nije utvrđeno da li ej počinilac ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin. Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo! Naš klub njeguje principe poštovanja i zdrave komunikacije s našim evropskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog evropskog kluba. Pozivamo predstavnike AEK-a da se posvete fudbalu i smirivanju tenzija, a ulogu istražitelja i sudije prepuste nadležnim institucijama. Smatramo da naš klub već godinama predstavlja jedan od kamena temeljaca hrvatskog fudbača igrajući evropska takmičenja u kontinuitetu. Verujemo da će se Hrvatski fudbalski savez kao naša krovna organizacija aktivno uključiti u ovu problematiku i zaštiti interese hrvatskog fudbala“ – stoji u saopštenju Dinama.

„Još jednom imamo potrebu javnost podsetiti na korake koje je klub preduzeo uoči gostovanja u Atini s ciljem prevencije eventualnog nasilja i nereda. U četvrtak 3. avgusta klub je dobio obaveštenje UEFA-e o zabrani gostovanja gostujućih navijača na utakmicama 3. pretkola UEFA Lige prvaka. Istoga dana klub je na svim svojim kanalima obavestio navijače i javnost kako neće biti prodaje ulaznica za utakmicu u Atini. Takođe ista vest poslata je svim glavnim hrvatskim medijima koji su preneli odluku UEFA-e. GNK Dinamo je odmah idućeg dana, 04. avgusta, uputio pisano obaveštenje prema Direkciji policije u kojem je Direkcija informisano o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mestu smeštaja i mogućem odlasku navijača. U istom tom dopisu naglašeno je: „Zavisno o broju okupljenih navijača ne može se isključiti mogućnost sukoba s drugim navijačkim grupama koje će u tom vremenu boraviti u Atini.“- stoji u saopštenju Dinama.

„Istoga dana klub je sastavio dokument u kojem smo pokrili sva pitanja vezana uz eventualni dolazak naših navijača koje smo očekivali u Grčkoj. Pitanja su poslana prema predstavnicima AEK-a, a odgovor grčkog kluba nismo dobili. Upit je takođe poslan i UEFA-i koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja. GNK Dinamo“– stoji u saopštenju Dinama.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije