Bio je genije neslućenih razmera. Košarka je njegov testament!

Pre tačno 24 godine preminuo je tvorac jugoslovenske košarke – profesor Aleksandar Nikolić. Kada bilo gde u košarkaškom svetu kažete „profesor“, svi će pomisliti na proslavljenog košarkaškog stručnjaka koji je postavio temelje naše košarke.
Profesor je legendarni Aleksandar Nikolić. Aleksandar Nikolić rođen je 28. oktobra 1924. u Sarajevu. Još kao dete sa porodicom se preselio u Beograd.

Studirao je parvo i medicinu, a bio je i predavač na Fakultetu za fizičku kulturu gde je i dobio nadimak Profesor.
Košarku je igrao za Partizan, Crvenu zvezdu, OKK Beograd i Železničar iz Čačka. Odigrao je i 11 utakmica za reprezentaciju. Imao je 27 godina kada je odlučio da prekine igračku karijeru.

Prihvatio se trenerskog posla u reprezentaciji Jugoslavije. Do njegovog dolaska na klupu naš nacionalni tim nije beležio značajnije rezultate. Profesor je 12 godina bio na klupi reprezentacije. Na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1961. godine, pod vođstvom Nikolića osvojena je istorijska srebrna medalja.

Dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Brazilu osvojena je bronzana medalja. Pre prestupanja rukovodstva reprezentacijom proslavljenom Ranku Žeravici osvojio je još dve medalje, srebrenu i bronzanu, na Evropskom prvenstvu.

Posle 14 godina Nikolić se ponovo vratio na čelo reprezentacije. Osvojio je titulu prvaka Evrope i prvaka sveta i definitivno napustio reprezentaciju.

Profesor nije nizao uspehe samo u reprezentaciji. Beležio je fantastične rezultate i u klupskoj košarci.

Sa italijanskim Injisom iz Varezea osvojio je sve što se moglo osvojiti. Osvojio je prvenstvo Italije, Kup, tri titule prvaka Evrope i dva trofeja nezvaničnog klupskog šampiona sveta. Zvali su ga „kaznena ekspedicija“.

Profesor nosi veliku zaslugu za uspeh koji je mladi tim Partizana napravio 1992. godine. Tada se Partizan u Istanbulu popeo na krov Evrope. Profesor je tada bio stručni savetnik u klubu.

Njegovi učenici bili su Željko Obradović, Božidar Maljković, Bogdan Tanjević, Etore Mesina…

O profesoru Aleksandru Nikoliću najbolje govore reči legendarnog trenera Božidara Maljkovića koji je jednom prilikom rekao: „Košarka je njegov testament“.

U Košarkašku Kuću slavnih u Springfildu primljen je 1998. godine, a posthumno je postao stanovnik i Kuće slavnih FIBA 2007. godine. FIBA mu je 1995. godine dodelila i Orden časti.

Nikolić je preminuo 2000. godine u Beogradu.