Rodžer Federer je godinama bio najbolji teniser na planeti. Svi su voleli da uživaju u lepoti tenisa koji je igrao Federer. Retko ko je mogao da mu stane na crtu. Rodžer Federer je uvek imao podršku supruge Miroslave Federer.

Ona je poznata kao Mirka. Mirka je bivša švajcarska teniserka. Ona je rođena u Čehoslovačkoj, odnosno u današnjoj Slovačkoj 1978. godine.
Mirkina porodica je emigrirala u Švajcarsku, u Cirih. Kada je imala devet godina, otac ju je prvi put odveo na teniski meč. Tada je upoznala čuvenu Martinu Navratilovu. Martina joj je i poklonila prvi reket i održala prvi trening.

Mirka nije postigla neke zavidne rezultate, niti osvojila neke veće titule. Najbolja pozicija joj je bila 76. mesto na WTA rang listi.

Mirka se od tenisa oprostila 2002. godine zbog neprestane povrede stopala. Učešće na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju gde je nastupala pod zastavom Švajcarske promenilo joj je život. Tu je upoznala tri godine mlađeg Rodžera Federera. Tu je i krenula njihova ljubavna priča.

Pre nego što je „reket okačila o klin“ njih dvoje igrali su u dublu na Hofman kupu 2002. godine. Posle povlačenja iz sveta tenisa Mirka je ostala u sportu. Ona je preuzela ulogu menadžera svog dečka. Mirka je preuzela i upravljanje njegovim finansijama i odnosima sa javnošću.

Posle devet godina od početka veze stali su na ludi kamen. Rodžer i Mirka u braku su dobili dva para blizanaca: prvo bliznakinje Milu Rouz i Šarlin Rivu, a potom i blizance Lenija i Lea.

Rodžer je uvek isticao da ne bi mogao da se izbori sa pritiscima koje nosi popularnost da nije bilo Mirke i da ga nije pratila na putovanjima.