Tužna godišnjica Hejsela. Dok su na stadionu ležali leševi finale se igralo.

Na stadionu Hejsel u Briselu, na dan 29. maja 1985. godine, dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala. U tragediji je život izgubilo 39 navijača, a više od 600 je povređeno.

Ova tragedija će ostati upamćena kao jedna od najvećih fudbalskih tragedija svih vremena. Navijači Liverpula su probili ogradu i sabili Juventusove fanove u kraj. To je prouzrokovalo pad zida od tri metra. Tu je stradao najveći broj poginulih. Ostali su stradali u obračunima od strane noževa i kamenica, a neki su stradali u sveopštem stampedu. Stotine miliona ljudi pratilo je ovu tragediju putem TV ekrana.

Smatra se da je do stravičnog incidenta došlo zbog osvete navijača Liverpula koji su godinu dana ranije stradali u napadima pristalica italijanske Rome. Pričalo se da navijači Liverpula spremaju revanš ali nažalost to niko nije shvatao ozbiljno.

Za tragediju nikada niko nije odgovarao. Najvećim krivcima proglašeni su huligani iz Engleske. Engleski klubovi dobili su trogodišnju zabranu takmičenja u evropskim takmičenjima.

Uprkos tragediji finalna utakmica Kupa evropskih šampiona je odigrana. Juventus je pobedio sa 1:0 golom Mišela Platinija iz jedanaesterca.

Organizatori su tada procenili da će neredi biti još veći ako se utakmica ne odigra. Bilans stravičan 39 mrtvih, 32 Italijana, od toga dvoje maloletnika, četiri Belgijanca, dvojica Francuza i jedan Severni Irac.

Na Hejselu se fudbal nije igrao deset godina, renoviran je za jedno atletsko prvenstvo, ime mu je preimenovano u „Kralj Buduen“.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije