Tragična pogibija Silvane Armenulić i dalje je misterija, a prošlo je tačno 47 godina

10.oktobra pre 47 godina na autoputu Beograd – Niš, kod mesta Kolari poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći čuvena pevačica Silvana Armenulić.

Silvana je bila supruga bivšeg tenisera Radmila Armenulića. Iako je bila izuzetno popularna, o njenoj smrti se nije mnogo pisalo.

Sa Silvanom je tada poginuo Miodrag Jašarević, tadašnji najbolji jugoslovenski violinista i dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograd. U kolima su bili i Silvanina sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević.
U trenutku pogibije Silvana je imala samo 37 godina.

Tragična smrt Silvane izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Prema rekonstrukciji nesreće, na ravnom putu ford granada kretao se brzinom od oko 150 kilometara na sat, a onda je iznenada počeo da prelazi u levu, suprotnu kolovoznu traku i usledio je sudar. Vozač kamiona iz daljine je video farove kako mu se brzo približavaju, ali je pomislio da će se mimoići. Shvativši da će doći do sudara, počeo je da koči, ali bilo je kasno. Desna strana forda granade takvom silinom zakucala se u kamion da mu je kompletno izvalila prednji desni točak, poluosovinu i podvukla se pod njega.

U kanalu pored puta nađena je polomljena violina. Jedna velika misterija nije rešena. Zašto su u vreme sudara bili na pola a da su u to vreme već uveliko trebalo da budu u Beogradu.

Silvanina i Mirjanina sestra Dina dobro se sećala poslednjeg pozdrava sa sestrama.
„Dan je počeo uobičajeno, a Silvana i Mirjana počele su da se spremaju za put. Trebalo je da i ja pođem s njima, ali ostala sam kod kuće da bih pogledala film. Kad su krenule, Mirjana se vratila na vrh stepeništa i poljubila me“, ispričala je Dina nakon nesreće i otkrila još jedan potresan detalj:
„Nikad nisam čitala izveštaj sa obdukcije. Čitala su ga moja braća koja su mi rekla da ja to ne uradim. Mirjana je bila u šestom mesecu trudnoće kad je poginula“.

Silvana je rođena 18. maja 1939. godine u Doboju kao Zilha Barajaktarević. Detinjstvo joj nije bilo ni malo lako, bila jedna od desetoro braće i sestara u porodici. Teret zbog velikih obaveza i finansijskih sredstava koje je iziskivala velika porodica njen otac nije mogao da podnese, pa ih je napustio i odao se alkoholu.

Zbog teške situacije, Silvana je sa 16 godina pobegla od kuće i odselila se kod tetke u Sarajevo.

Ime u Silvana promenila je zbog omiljene glumice Silvane Mango.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije