Tragična smrt proslavljenog atletičara (Video)

Dvadesetpetogodišnjica NATO bombardovanja vratila je sećanje na mnoge koji su životima platili odbranu zemlje.
Proslavljeni atletičar Goran Raičević je poginuo noseći uniformu Vojske Jugoslavije na Đurđevdan 6. maja 1999. godine u 36. godini.
Ovog heroja je 1999. godine, tokom agresije NATO na Srbiju i Crnu Goru, kao pripadnika Vojske Jugoslavije u Medveđi ubio je snajperski hitac.

Kao vrhunski sportista, Goran Raičević je mogao da se ne odazove vojnom pozivu. Kad je počelo bombardovanje Goran je trebao da otputuje u Grčku na takmičenje. Umesto toga Goran je rešio da zaduži uniformu Vojske Jugoslavije i obavi, kako je govorio, najvažniji zadatak. Odlučio je da čuva i odbrani zemlju i porodicu, suprugu Jelenu i blizance Nikolu i Katarinu.

„Kako da ne odem, šta bi rekli moji iz Strojinaca, da sam kukavica, da sam izneverio svoju decu, svoj narod i sebe… Idem, jer mi je to dužnost“, rekao je pred polazak Goran.

Spomenik ispred stadiona Partizana podseća ljude na ovog hrabrog sportistu i čoveka.

Goran Raičević je bio jedan od najboljih uličnih trkača u SFRJ. Rođen je 1963. godine u selu Strojnici kod Brusa. Kao učenik petog razreda osnovne škole „Moša Pijade“ iz Razbojne počeo je da se bavi atletikom. Atletsku karijeru je počeo u AK Crvena zvezda. Karijeru je kasnije nastavio i nastupao za Partizan.

Bio je državni reprezentativac. Bio je šestostruki prvak Belog krosa. Od 1989. do 1992. godine je bio nepobediv na uličnim trkama u Jugoslaviji. Višestruki je prvak Balkana i Jugoslavije na 5 i 10 hiljada metara.

Na mnogim maratonskim trkama osvajao je medalje.

Za svoj najveći uspeh Goran je smatrao osvajanje zlata na B kupu Evrope u Barseloni i drugo mesto na A kupu.

Na spomeniku iznad njegovog groba piše: „Bio si šampion velikog, iskrenog i toplog srca. Tvoje pobede i plemenita dela čuvaće te od zaborava a mi ćemo te nosisti u srcu za sva vremena“.

U čast Gorana Raičevića, opština Brus svake godine organizuje atletski memorijal.

Poginuo je od sjanjperskog hica, na Đurđev dan, u okolini Prištine, baš tamo gde je, svojevremeno upoznao svoju suprugu Jelenu, takođe atletskog reprezentativca.

Iz njihove atletske i mladalačke ljubavi svet su ugledali blizanci Katarina, završila masters iz ekonomije u Engleskoj i Nikola doktorant na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Oboje su sportisti Katarina odbojkašica, a Nikola atletičar.