Nikola je bio uspešan trener i biznismen. Sve milione evra koje je zaradio poklonio prijateljima i otišao da živi u brvnari!

Ovo je priča o Nikoli Boriću, čoveku koji ne želi da ima internet, vodu, struju, TV… Ovo je neverovatna priča o jednom od najboljih atletiskih trenera na svetu. Priča o čoveku koji je povukao šokantan potez, ostavio posao, sve milione evra koje je zaradio poklonio prijateljima i otišao da živi u brvnari u šumi!

Nikola Borić iz Zagreba je imao uspešnu karijeru kao trener atletičara. Nikola je bio i vlasnik nekoliko kompanija. Zaradio je milione i mogao da sebi priušti šta je hteo. Nažalost ono što je Nikola želeo, nije mogao da kupi.

Nikola je želeo slobodu bez birokratije i rokova, život u kojem će biti jedno sa prirodom, a ne da je iskorišćava i uništava.
Bolele su ga i mnoge nepravde sa kojima se susretao u svetu sporta.

Sve što je materijalno stekao u životu podelio je prijateljima. Sebi je ostavio samo 10.000 evra s kojima je kupio zemljište pored Kokočaka gde je izgradio brvnaru. Nikola je novi dom našao na oglasima! A, pre nego što ga je kupio svom poslovnom partneru je doslovno poklonio kompaniju vrednu milione evra. Isto je uradio i sa svojim luksuznim stanom u Etiopiji.

Kao atletski trener Borić je dostigao vrh. Borić je svoje pulene vodio do krova sveta i velikih medalja na EP u atletici, na Bostonskom maratonu, na Olimpijskim igrama, Dijamanskim ligama itd…

Nikola jede jednom dnveno, a kada mu dođu prijatelji u posetu ume da popije i kafu.

Sada šest godina kasnije Nikola živi svoj život iz snova. Živi u skladu sa prirodom i ispunjen je duhovnim mirom u obroncima planine Papuk u Slavoniji.

Borić veliki deo vremena provodi meditirajući u prirodi, a hrani se onim što nađe ili uzgoji.

Nikola gaji svinje a ima i pse, mačke, a gaji i kokoške, guske,…

Nikola nije dugo bio sam. Upoznao je Zoranu, učiteljicu iz jednog lokalnog sela. Zorana mu je pomogla i pri građenju brvanere. Zorana je pomogla da Nikola ipak nađe neku sredinu između dva ekstrema kojima je živeo i da se ne odvoji potpuno od ljudi.
Nikola sada radi kao trener atletike i plivanja i pomaže lokalnoj deci da se bave sportom. Počeo je i da prodaje voće i povrće koje uzgaja. Čak se udružio sa još nekim lokalnim proizvođačima.

Prošle godine Nikolu i Zoranu zadesila je nesreća. Izgorela im je brvnara usred zime. U međuvremenu oni žive u kući iz obnove, a planiraju da ponovo naprave sami svoj dom.

Nikola je do danas osnovao sopstveno malo preduzeće, pa ekološki uzgaja i proizvodi voće, povrće, meso, med. Sprema i prodaje i zimnicu, čajeve i orašaste i šumske plodove, odakle ih dostavljaju širom Hrvatske.

Po svemu sudeći, povratak u civilizaciju ne planiraju i sasvim su zadovoljni izborom koji su napravili pre pet godina.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije