Sveštenik reagovao zbog ponašanja na slavi Bobe Živojinovića

U domu Slobodana Bobe Živojinovića okupio se veliki broj prijatelja i kolega kako bi obilježili njihovu krsnu slavu Aranđelovdan.

Fotografijama iz njegove vile na Bežanijskoj kosi preplavile su društvene mreže. Veliku pažnju izazvao je dolazak srpskog patrijarha Porfirija koji je došao prije ostalih gostiju.
Patrijarh je tom prilikom domaćinima čestitao praznik i krsnu slavu. Zatim je blagoslovio bogatu slavsku trpezu, na kojoj su se našli razni specijaliteti, a među njima i čuvene Brenine sarme i ruska salata.

Viktor Živojinović iskoristio je priliku i fotografisao se sa patrijarhom.

Posle odlaska poglavara Srpske pravoslavne crkve, počele su da dolaze brojni porodični prijatelji, te je krenula prava fešta.

Živojinovići su u sali u kojoj već tradicionalno slave slavu stavili ozvučenje, a došlo je i nekoliko muzičara. Od poznatih na slavlju kod Brene i Bobe bili su i sin Filip, Aco Pejović, Sanja Đorđević s ćerkom, Melina, supruga Harisa Džinovića, Žika Jakšić, Saša Milošević Mare, Mlađan Dinkić, Marko Mišković, Goran Karić i Ivana Mišković Karić.

Najveću pažnju privukao je dolazak selektora fudbalera Srbije Dragana Stojkovića Piksija sa suprugom Snežanom. Piksi je doneo i posebno piće, vredno 1.000 evra, koje su doneli na poklon Bobi i Breni.
Kod Živojinovića je ove godine na slavi bilo veselije nego ikada.
Gosti su se poprilično opustili, pa su se neki od njih latili i mikrofona. Atmosferu je do usijanja dovela upravo domaćica slave Brena, koja je otpevala nekoliko svojih pesama.

 

Nakon Brene, mikrofona se latio i Aco Pejović, a pred kraj večeri pojavila se i Aleksandra Prijović, koja je takođe otpevala nekoliko pesama, a najveći haos je nastao uz stihove hita „Psiho“.

Viktor je u jednom momentu zaplesao s majkom pred gostima. Iskoristio je i priliku da se javno zahvali Piksiju što je, posle 24 godine, uspio da srpsku reprezentaciju odvede na Еvropsko prvenstvo.

Snimci i fotografije sa slave izazvali su buru na društvenim mrežama. Mnogi su komentarisali i prozivali Živojinoviće da se krsna slava ne slavi na ovaj način.

Ovim povodom se oglasio i sveštenik Slavko Jocić iz Еparhije šumadijske, koji je iznio stav crkve o ovom pitanju.
„Krsna slava nije orgija, kad već moram tako da se izrazim. Slava je nešto što smo dobili od predaka i prenosi se s kolena na koleno. Proslava svetitelja koji je zaštitnik te porodice treba da bude jedna mala liturgija na kojoj se prinose hleb i vino, to je Hristos, koji je na Tajnoj večeri prelomio hleb i dao ga svojim svetim apostolima. Tako i mi kao domaćini vršimo malu službu. Slava se proslavlja u tišini, s toplinom i poštovanjem prema svetitelju. Da ne shvati neko drugačije, to je slobodna volja kod ljudi, ali treba ih upućivati i govoriti im šta je slava, pa ko god to bio, pa čak i ako su u pitanju javne ličnosti. Slava nije veselje uz muziku. To se proslavlja sa ljubavlju, toplinom… Ono što crkva upućuje jeste da se lomi hleb, tj. slavski kolač, i pije vino, da se sa duhovnošću proslavlja i da svi gosti koji dolaze poštuju domaćina. U staro vreme čak nisu dolazili ni kumovi, samo neke komšije, ali to je sve skromno. Ona se mora obilježiti dostojanstveno, nikakve terevenke… Da ne bude ‘preseče kolač na ribu’, a sprema mrsnu hranu. Na slavu se ne ide da se ruča, već da se obeleži svetitelj s domaćinom“, poručio je protojerej-stavrofor za „Kurir“.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije