Roditelji uhapšenih navijača Dinama traže pomoć od države!

Roditelji navijača Dinama iz Zagreba poslali su zajedničko saopštenje u kome traže pomoć države. Roditelji uhapšenih navijača uputili su pismo predsedniku Hrvatske, Vladi te zemlje i javnom tužiocu, u kome traže da se država uključi u čitav slučaj.
Podsećamo da je Grčka policija uhapsila više od 100 navijača Dinama koji su učestvovali u tuči sa navijačima AEK-a, u tuči u kojoj je ubijen navijač Mihalis Kacuris, a više navijača je povređeno.

Roditelji se plaše da bi njihova deca mogla da imaju nepravedno suđenje i da budu žrtve zbog medijskog linča i reakcija javnosti.
„Kao roditelji i članovi porodice osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gde je počinjeno i ko ga je počinio. S obzirom na izjavu advokata Vasilisa Nulezasa, u kojoj se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku Vladu i politiku u vezi sa slučajem naše dece, državljana Republike Hrvatske, očgledno je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i garantovanu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, uprkos pretpostavke nevinosti, stvara percepciju da su naša deca ubice. Obraćamo se predsedniku Hrvatske, Vladi te zemlje i javnoj tužiteljki da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlašćenjima preduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inostranstvu“, navodi se na početku saopštenja.

Roditelji traže da se sva nadležna tela Hrvatske uključe u ovaj slučaj.
„Pozivamo Ministarstvo spoljnih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovne kontakte s porodicama pritvorenih. Molimo Vas da učinite sve da se našoj deci obezbedi sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno obezbeđuje našim državljanima uhapšenim u stranoj državi, posebno jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi. Tražimo da se učine svi napori na nivou diplomatije i politike da se stave u jedan zatvor, da se ne razdvajaju“, dodaje se u saopštenju.

Roditelji traže pravično suđenje i bezbednost u zatvoru dok traje istraga.
„Tražimo da se našoj deci garantuje pravedno suđenje. Takođe, tražimo da se našoj deci garantuje najveća moguća sigurnost“, glasi na kraju saopštenja.

Povezani postovi