Cilj Zvezde je fajnal-for! Svi su krivi samo ja i Zvezda nismo!

Na TV Prva u emisiji Jutro gostovao je Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda. Govorio je o Evroligi, ABA ligi, reprezentaciji, Nedoviću, Jokiću, Teodosiću, uspehu juniora… Najavio je visoke ambicije crveno-belih u eltinom takmičenju klubova Starog kontinenta.

Zvezda je napravila dobar tim. Videćemo da li ćemo još neko pojačanje dovesti. Imamo iskusnog trenera i dobar stručni štab. Naš cilj je da napravimo plasman za ulazak na fajnal for Evrolige, naravno i da sve ostale trofeje osvojimo i da napadnemo trofej Evrolige. Da se ne bismo pogrešno razumeli, selekcija je pojačana, ali biće pojačana i ulaganja. Mi to ističemo, mi smo klub koji vrlo transparentno daje kompletne pregelede svojih finansija i svoje troškove. Mi smo vrlo zahvalni državi i to ističemo. Za 12 sezona, Zvezda je osvojila 22 trofeja – rekao je Čović.

Pa da anliziramo malo. Tačno je da je Zvezda napravila dobar tim. Dovela je 9 novih igrača od čega je 7 stranaca. Od dva domaća igrača Dejan Davidovac je povratnik i ima 28 godina. Miloš Teodosić je na zalasku karijere jer ima 36 godina. Od 8 igrača koji su ostali u rosteru od prošle godine samo su trojica mlađa od 30 godina. To su Stefan Lazarević koji ima 27 godina, Dalibor Ilić koji ima 23 godine i Nikola Topić koji ima samo 18 godina i najveći je košarkaški talenat u državi. Nažalost za njega i ove godine kao i prošle nema mesta u rosteru Zvezde. Prosleđen je ekipi Mege.
Zvezda trenutno u rosteru ima 7 stranaca. Čović je prošle godine zbog broja stranaca nazvao Partizan KK Kamerun. Zanima me kako će se Zvezda sad zvati.

Skupština Zvezde je usvojila financijski izveštaj i plan za ovu sezonu. Planirano je 12 miliona evra za igrače i stručni štab. Saberite sami i proverite da li je to moguće i sa postojećim igračkim kadrom i da li ima mesta za nova pojačanja. Kad je neko državni projekat sigurno ima mesta. Može se Čović pravdati koliko god hoće ali kad su ti u rukovodstvu kluba brat presednika države i brat ministra finansija onda je sve jasno.

Tačno je da je Zvezda osvojila 22 trofeja za 12 sezona. Ali kako? Prvo što je uradio uništio je jedinog konkurenta zajedno sa svojim mentorima. Oterao je iz države čoveka kojeg nije mogao da promeni. Postao je čovek jedini u Evropi koji ima svoja dva tima u istom takmičenju. Čović je jedini čovek na kugli zemaljskoj koji nijedan poraz nije primio sportski i viteški. Kad Zvezda pobedi onda je sve pošteno i sportski, a kad Zvezda izgubi svi su krivi samo on i Zvezda nisu. Ima li još neko na svetu ko se hvali titulom koja je osvojena sa samo DVE utakmice i to protiv svog drugog tima.

Objasnio je deševanja i zašto Zvezda neće igrati Superkup.
Ova sezona koja se završila, to je bio ružan cirkus koji se ponavlja iz godine u godinu. Zvezda preispituje svoje stavove i učešće i u Regionalnoj ligi. Što se tiče Superkupa, tu nema mistifikacije. Zvezda je raspoložena da ga igra, predložila je termin da to bude 12. septembra i to je usvojeno na Skupštini, koje traju i po 20 sati. Nakon toga su se vratili i zadržali stari termin. Naime, 18. i 19. septembra je seminar trenera Evrolige u Barseloni. Mi nećemo da igramo Superkup bez našeg trenera. Evroliga je Evroliga.

Tačno je da je to bio ružan cirkus, ali glavni krivac za taj ružni cirkus je upravo on, Nebojša Čović. On je jedini koji iz dana u dan ide sa televizije na televiziju i provocira Partizan i navijače Partizana. On je jedini koji svakodnevno širi mržnju, svi ostali funkcioneri i treneri rade na smirivanju tenzija. Što se tiče Superkupa sve je sam rekao. Zvezda neće igrati jer su se svi ostali drznuli da glasaju suprotno Zvezdi.

Predsednik Crvene zvezde govorio je i o regularnosti regionalnog takmičenja.
Hoćemo da imamo regularnu regionalnu ligu u svakom pogledu. I u pogledu suđenja i u pogledu ponašanja publike. Ne igramo utakmice da bi nas neko verbalno i fizički linčovao. Bio sam na operaciji, da nisam, verujte mi, ne bi se igrala peta utakmica. Spakovali bismo se i vratili i u autobus. Nakon prvih petardi i topovskih udara. Tada nas ni žandarmerija nije zaštitila.

Ovo sad potvrđuje sve ono što sam ranije rekao. Po Čoviću regularno je samo ono kad on pobedi, a sve drugo nije regularno. Cela Evropa i region su saglasni da je peta utakmica bila regularna i jedina koja je odigrana u sportskim uslovima. Jedino Čoviću smetaju upaljene sveće van dvorane, a ne smetaju mu vređanja trenera, direktora, presednika i igrača Partizana kao što je bilo u trećoj i četvrtoj utakmici. Sve je to pošteno i sportski po Čoviću. Čović proziva žandarmeriju što ga nije zaštitila, a zaboravlja da je tu istu žandarmeriju samo dva dana pre isterao iz dvorane jer je pokušavala da obezbedi regularne uslove za igru. Ako je i od Čovića previše je.

Na red su došli i arbitri.
Želimo da bude normalno suđenje. Postiže se tako što ćemo svi kontrolisati i pratiti suđenje. Otvorile su se priče da li su sudije bile korumpirane. Dokaz je kako je sudija sudio utakmicu. Na tom delu treba puno da se radi. Trebalo bi da procenimo, da li ABA liga daje doprinos našoj košarci. Mislim da Telekom daje preko 2 miliona evra godišnje za ABA ligu. NLB banka daje ok 400, 500 hiljada. Negde oko 2, 5 miliona. Znate, te pare da uložimo u domaću ligu, isto bi dobili veliku i značajnu ligu. Za to sam da napravimo dobru analizu. Sport nije varijanta u kojoj ćete postaviti korporativni način razmišljanja pojedinih gazda. Mislim da nije baš bilo regularno suđenje u toku ABA lige, ali, zato to i analiziramo – istakao je Čović.

Trla baba lan da joj prođe dan. Tako i Nebojša Čović. Da je Zvezda prva suđenje bi bilo izvanredno. Ovako nemože biti dobro jer je Partizan prvi. Kako to da nisu sudile sudije čija karijera zavisi od toga da li je Zvezda pobedila ili ne. Ko je zabranio suđenje sudijama koji Zvezdi priznaju šampionski koš posle pet koraka igrača Zvezde i beže u svlačionicu iako utakmica nije završena.

Što se tiče opravdanosti regionalne lige pa nju je Čović doveo u Srbiju. Nije Partizan. Svi mi dobro pamtimo da Partizan nije hteo da igra bez Zvezde, a onda je Zvezda igrala bez Partizana. Šta to briga Čovića njemu je važno da izvređa Partizan.

I na kraju da ponovim za Čovića važi samo jedno pravilo- Svi su krivi samo ja i Zvezda nismo.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije