Najveći talenat Crvene zvezde i srpskog fudbala je najbolji primer kako roditelji i menadžeri uništavaju decu.

Imao je samo 16 godina i šest meseci kad je debitovao za Zvezdu. Zvali su ga „novi Piksi“. Bio je biser kakav se ne rađa često, svi su mu predviđali blistavu karijeru. Usledilo je veliko razočaranje. Odigrao je za Zvezdu samo 3 utakmice i nestao sa velike fudbalske scene.

Filip Janković, nekada najveći talenat Crvene zvezde i srpskog fudbala završio je svoju profesionalnu karijeru u 29. godini života.

U utakmici protiv letonskog Ventspilsa debitovao je za Zvezdu. Trener Zvezde, Robert Prosinečki pružio mu je šansu iako je imao samo 16 godina i šest meseci. Svi su mislili da ga očekuje velika karijera i svi su se prevarili. Debi je bio samo jedna od ukupno tri utakmice u dresu crveno-belih. Raskinuo je ugovor sa Zvezdom i odlučio da ode u inostranstvo. Njegova karijera otišla je u potpuno drugom smeru.

Otišao je u Parmu, zatim i Kataniju. Za dve sezone u Italiji odigrao je ukupno 8 utakmica. Nije imao nijednu asistenciju i nije postigao nijedan gol. Igrao je još i za Domžale, za Ekstremaduru iz španske treće lige, Triglav, Iliriju, Podgoricu i na kraju za Laktaše. Nakon još jedne neuspešne sezone, iako ima samo 29 godina, odlučio je da završi karijeru.

Posle debija za Zvezdu odmah sledećeg jutra kuća mu je bila kao železnička stanica. Iako je Filip imao svog menadžera, Zorana Stojadinovića, mnogi drugi agenti su osetili šansu da nešto zarade. Porodica Janković se u početku branila, hteli su da ispune Filipovu želju da ostane u Zvezdi i ostavi trag u crveno-belom dresu. Tada i Zvzda pravi grešku. Ucenili su Filipa ugovorom uzmi ili ostavi.

Filipova majka, Ljilja Janković, poznata beogradska advokatica, preuzima u svoje ruke karijeru svog sina. Odlazi u Pariz kod menadžera Milana Ćalasana. Sklopila je sa njim neku vrstu dogovora. Kupuje sinu skupoceni auto Audi Q7. Registrovala je auto koje je imalo registraciju „Filip“. Iako je bio maloletan na treninge je dolazio besnim autom. Njegovi saigrači dolazili su autobusom.

Majci ni to nije bilo dovoljno. Tražila je i avione i kamione, tražila je luksuzne hotele. Menadžer Zoran Stojadinović je raskinuo ugovor sa Filipom. Crvena zvezda je naredila treneru da ga više ne postavlja u tim. Nije dozvolila da je neko ucenjuje pa mu nije dozvolila ni da igra za juniorski tim. Na kraju su mu dali ispisnicu i poželili srećan put.

Menadžer Zoran Stojadinović je u jednom razgovoru za Kurir izjavio da je Filip Janković izabrao put koji je vodio u sunovrat.

-Dok je on vozio taj besni auto, njegovi vršnjaci su išli busom na treninge. Pa, sad vi zaključite… Janković jeste bio najtalentovaniji klinac iz te čuvene Zvezdine generacije 1995, ali je po meni bio pravi primer kako roditelji uništavaju vlastito dete.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije