Bajka o Lionelu Mesiju. Zanimljiva priča o najboljem fudbaleru sveta svih vremena.

Deca vole bajke. U moje vreme roditelji su nam čitali bajke o princezama, prinčevima, vitezovima i vešticama. Svi znamo za bajke braće Grim kao što su „Pepeljuga“; „Ivica i Marica“; „Toma Palčić“; „Zlatokosa“; „Crvenkapa“; „Kralj žaba“; „Zlatni ključ“; „Snežana i sedam patuljaka“; „Hrabri krojač“; „Čarobni pasulj“; „Čarobni patuljci“; „Vuk i sedam jarića“ i mnoge druge.

Vremena se menjaju. Danas decu sve manje zanimaju junaci kao što su Ivica i Marica, Pepeljuga ili Zlatokosa, Snežana i njeni patuljci, njih sada zanimaju savremeni junaci i njihove bajke. Jedan od njih je i argentinski fudbaler Lionel Mesi.

24. juna 1987.godine, iza sedam gora i sedam mora, u gradu Rozariju u Argentini, majka Selija i otac Horhe dobili su sina i dali mu ime Lionel. Bio je sitne građe i dobio je nadimak Buva („La Pulgita“). Svake nedelje on i njegova braća išli su u lokalni klub da igraju fudbal. Vodila ih je njihova baka. Dok su braća igrala mali Lionel je gledao i upijao svaki potez.

Jednog dana nedostajao je jedan dečak. Baka je uspela da nagovori trenera da ga pusti da igra. Ovaj je to nerado učinio jer je mali Lionel bio mnogo sitniji od ostalih dečaka. Bila je to prva utakmica malog Lionela Mesija.

Uskoro malom Lionelu umire baka koju je neizmerno volio. Ali nesreća nikad ne dolazi sama. Lekari su mu dijagnostikovali poremećaj hormona rasta.

Lionel je tada već trenirao fudbal u Njuels Old Bojsima. Za mlađe kategorije tog kluba Lionel je postigao skoro 500 golova. Terapija koja je podrazumevala davanje injekcija hormona rasta i koštala 900 dolara mesečno bila je preveliki trošak za klub iz Rozarija.

Porodica Mesi imala je rođake u španskoj pokrajini Kataloniji, uspeli su da mu ugovore probu u velikanu Barseloni.

„Posle dva minuta trening utakmice koju smo mu organizovali znao sam – ovog dečka moramo da dovedemo. Svako bi uradio isto na mom mestu“rekao je Karles Reksač direktor kluba.

Otac Horhe i mali Lionel potpisali su ugovor sa Barselonom za 40 000 evra za godinu dana. Salveta se i danas čuva u muzeju na stadionu Nou Kamp.

Ja, Čarli Reksač, u svojstvu tehničkog sekretara Barselone, i uprkos postojanju nekih koji su protiv, obavezujem se da ću potpisati ugovor sa Lionelom Mesijem ukoliko se ispune dogovoreni uslovi“.

Mesijeva priča u Barseloni je počela. Mesi je postao deo supertalentovane Barselonine omladinske ekipe koju su mediji nazvali Bejbi tim snova.

10. oktobra 2004.godine Mesi je debitovao za Barselonu u takmičarskoj utakmici, u 82.minuti zamenio je velikog Deka. Kad se utakmica završila Mesi je pokazao majicu sa likom majke.

„Ovo je za moju mamu koja je u Argentini. Zauvek ću pamtiti ovih 10 minuta“

Argentinski fudbaler je za Barselonu dao 672 gola na 778 utakmica i oborio maltene sve klupske, evropske i svetske rekorde.

Početkom avgusta 2021, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da Mesi napušta Barselonu i prelazi u Pari Sen Žermen.

Svi smo mislili da se njegova bajka završava u Dohi, gde je zajedno sa saigračima iz Argentine podigao pehar svetskog prvaka. Na Mundijalu je osvojio jedini značajan trofej koji mu je do sada u karijeri izmicao i definitivno stao uz rame slavnom zemljaku Dijegu Armandu Maradoni.

O Mesiju će se u budućnosti svakako pričati kao o jednom od najboljih, ako i ne i najboljem fudbaleru svih vremena, uz Maradonu i Brazilca Pelea.

Bajka Lionela Mesija nastavlja se u Interu iz Majamija ali o tome u nekoj novoj bajci.