On je bio ikona američkog sporta, ona holivudska diva. Džo Dimađio i Merilin Monro i danas su SINONIM za fatalnu ljubav.

Prošlo je više od 60 godina od smrti neponovljive Merilin Monro. Slavna glumica i vanvremenska lepotica bila je neprežaljena ljubav legendarnog bejzbol igrača Džoa Dimađa.

Dimađo je bio američki idol. On je jedna od najblistavijih figura sportskog života u SAD. Zauzimao je posebno mesto u srcima svih Amerikanaca. Bio je miljenik nacije. Za 13 godina karijere osvojio je čak devet šampionskih titula sa Jenkijima.

1952. godine upoznao je ljubav svog života – veliku Merilin Monro. Ubrzo je započeta najveća američka ljubavna priča u istoriji. Venčali su se 18 meseci nakon upoznavanja u San Francisku, a događaj je nazvan svadbom veka.

Merilin Monro dobila je od svog voljenog prsten od platine na kom je bilo 35 brušenih dijamanata. Problemi u braku počeli su već na medenom mesecu. Slavni sportista bio patološki ljubomoran. Merilin je bila na vrhuncu slave. Džo nije mogao da se nosi sa njenom nenormalnom popularnošću. Povoda za ljubomoru je bilu svuda. Neprekidno su se svađali. Njegova strašna ljubomora uništavala je njihov brak.

Samo posle 274 dana zajedničkog života Merilin je odlučila da stavi tačku. Zatražila je razvod, a Džo je to saznao na televiziji.
Poslao joj je ljubavno pismo u kom je napisao:
Srce mi je puklo kad sam te video kako plačeš pred svim tim ljudima. Molim te, razmisli još jednom o svemu i daj nam drugu priliku da spasimo brak.

Slao joj je gomilu pisama, nije mogao da je preboli, ali Merilin nije popustila.
Merilin se posle udala za Artura Milera ali i taj brak je brzo propao. Bila je u tajnoj vezi sa glumcem Ivom Montanom. Posle četvrtog neuspešnog pokušaja da se ostvari kao majka, Merlin se potpuno slomila.

Psihijatar ju je smestio u psihijatrisku ustanovu. Tamo je preživela pakao. Proglasili su je jako poremećenom osobom.
Kada joj je bilo najteže pojavio se Džo i spasao je. Zvala ga je i on je “doleteo”. Odmah ju je izveo i ubrzo je otišla sa njim na Floridu. I kad su svi očekivali da se ponovo venčaju Merilin je izvršila samoubistvo u svojoj sobi.

Džo je organizovao i platio sve troškove njene sahrane. Na sahrani su bili samo članovi porodice i najbliži prijatelji. Džo nije želeo da dođu ljudi iz Holivuda.
Sve do svoje smrti (1999), tri puta nedeljno je na njen grob slao pupoljke crvenih ruža. Nikada o njoj nije rekao nijednu ružnu reč. Voleo ju je celim svojim bićem do kraja života i nikada se više nije ženio. Merilin je bila njegova jedina i najveća ljubav. Nikad prežaljena…

Džo Dimađo je priminuo 1999 godine. Njegove poslednje reči bile su:
Sada ću napokon videti Merilin.