Najveće sportske prevare (Video)

Sport demonstrira viteške osobine. Nažalost sve češće smo svedoci raznih prevara koje se dešavaju u sportu. Sport je postao pravi biznis. Sve je više novca. Tamo gde ima biznisa tamo mora biti i prevara.
Nekada su se ljudi bavili sportom zbog dostojanstva, ljubavi i rivaliteta. Svedoci smo da ovog ima sve manje i manje čak i u amaterskom sportu.
Da li novac i u kojoj količini utiče na prevare u sportu prosudite sami i prokomentarišite. Za neke prevare ste čuli, a za neke ne. Evo nekih prevara iz manje poznatih sportova.

Ben Džonson

Ben Džonson bivši je kanadski atletičar, koji je osvojio dve bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu i zlatne medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1988. u Seulu, koja mu je kasnije oduzeta. Postavio je dva svetska rekorda na trci na 100 m na Svetskom prvenstvu u atletici 1987. i na Olimpijskim igrama 1988, ali je diskvalifikovan zbog dopinga, pa mu je oduzeto olimpijsko zlato i poništena su mu oba rekorda.
Medalja mu je oduzeta zbog pozitivnog rezultata na test zabranjenog stereoida Stanozolol.

Dijego Armando Maradona

Dijego Armando Maradona bio je argentinski fudbaler i fudbalski trener. Podelio je titulu najboljeg fudbalera 20. veka s brazilskim fudbalerom Peleom.
U dresu seniorske reprezentacije Argentine je odigrao 91 utakmicu i postigao 34 gola. Nastupio je na četiri Svetska prvenstva.
Kao kapiten je predvodio reprezentaciju Argentine do titule prvaka sveta 1986. na Mundijalu u Meksiku. U finalnoj utakmici protiv reprezentacije Engleske postigao je najpoznatiji sporan gol rukom. Taj gol je bio odlučujući i doneo je titulu prvaka sveta Argentini.
Igrao je na Mundijalu u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je posle dve utakmice poslat kući jer je na doping testu bio pozitivan na efedrin.

Dora Ratjen

Priča o Dori Ratjen dogodila se u trenutku kontroverzi i društvenog prevrata. Godine 1936, Letnje olimpijske igre održavale su se u Berlinu. Istoriji poznate kao „Nacističke olimpijske igre“, zaokupile su pažnju čitavog sveta s obzirom na brojne kontroverze povezane sa politikom „Trećeg rajha“.
Na drugoj strani je vest koja je do javnosti došla dve godine nakon Olimpijskih igara. Otkriveno je učešće „nastrane“ osobe čijoj atletičarskoj karijeri je došao kraj zbog prevare.
U pitanju je bila Dora Ratjen, muškarac odgajan kao devojka. On je na Olimpijskim igrama odneo zlatnu medalju za skok uvis ali za žene.

Fine Cotton

Fine Cotton je učestvovao u skandalu 1984. godine kad je zamenio konja kojim je pobedio. Zamenjen konj je obojen da izgleda isto kao i konj pobednik.

Fred Lorz

Fred Lorz je bio maratonac. Na maratonskoj trci 1904.godine osvojio je ubedljivo prvo mesto. Titula mu je oduzeta jer je utvrđeno da je 18 km prešao autom.

U 10 najvećih sportskih prevara spadaju i mačevalac Boris Oniščenko koji je 1976.godine napravio mač koji registruje poen kad on poželi. U najveće prevare spada i osam igrača bejzbola koji su zbog novca namerno izgubili meč.

Lensu Armstrongu biciklisti je oduzeto 7 titula na Tur de Frans zbog dopinga.

Toni Harding je klizačica koja je uz pomoć muža organizovala napad na glavnog konkurenta za titulu.

Španska paraolimpijska reprezentacija u košarci osvojila je zlatnu medalju. Kasnijom proverom utvrđeno je da je njihov 10 od 12 igrača nije imalo intelektualna ograničenja. Zlatna medalja je oduzeta.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije