Najbogatija Srpkinja obnovila crkvu u rodnom mestu svog oca!

Zahvaljujući braku sa čuvenim biznismenom i bivšim gazdom Formule 1, Bernijem Eklstonom, ova gospođa Slavica Radić poznatija kao Slavica Eklston, je danas milijarderka.

Posle 24 godine i dve dobijene kćerke, razveli su se 2009. godine, a Slavica je dobila pozamašan deo bogatstva Britanca jevrejskog porekla. Dobila je između jedne i jedne i po milijarde dolara vrednih nekretnina i udeo u deonicama. Danas je krasi titula jedne od najbogatijih Srpkinja na svetu.
A krenula je iz vrlo skromnog okruženja.

Novine srpske dijaspore u Torontu su još 2009. posetili njenog strica Vladimira Radića u rodnom selu njenog oca, Maglajanima kraj Laktaša.
Obična je to žena, moj prijatelju! Ne mogu ti kas’ti po čemu bi se razlikovala od drugih. Kad ovamo dođe, zaboravi i na šminku i na skupocenu garderobu i frizuru. Izgleda k’o kakva seljančica. Jednostavno, niko ko je ne zna ne bi ni pomislio da se radi o ženi o kojoj se toliko govori i piše u svetu – odmah im je objasnio Vladimir.

Otac Slavice je Jovan Jovo Radić iz Maglajana a majka Ljubica Malić iz sela Riječani, takođe iz opštine Laktaši kraj Banja Luke. Jovo i Ljubica su kao mladi bračni par krenuli za poslom u svet. Skrasili se u starom delu Rijeke gde su rodili kćerku Slavicu i dvojicu sinova: danas jedan živi tamo, a drugi u Beogradu.

Roditelji su se vratili u rodno selo Slavičinog oca. Slavica odgajana je u višečlanoj porodici i živela je daleko od zavidnog života, pogotovo nakon razvoda roditelja. Tada je imala samo sedam godina i ostatak detinjstva je provela uz majku.

Majka Ljubica kako bi obezbedila iole pristojan život deci radila je na pijaci. Prodavala je voće i povrće. I Slavica je mnogo naučila od majke a najviše parolu: Nikom ne čini ono što ne bi želeo da drugi čine tebi.

Slavica je veoma mlada zakoračila u svet manekenstva. Moda ju je odvela čak u Milano, gde je počela ozbiljno da gradi ime. Sa samo 23 godine probila se do poznate modne kuće „Armani“. Oni su je angažovali kao model na trci Formule 1 u Monci 1980.godine. Tamo ju je zapazio tada 50-godišnji Berni Eklston, koji je tada bio i vlasnik tima Brabam i zvaničnik F1.

2009.godine došlo je do razvoda Bernija i Slavice. U braku su dobili dve kćerke Petru i Tamaru. Stric Slavice, Vladimir, je prilikom posete novinara iz Toronta ispričao sve pozitivno o bivšem zetu koji je često dolazio u rodni kraj Slavičinih roditelja. Jedina zamerka mu je bila što nije naučio naš jezik za razliku od Petre i Tamare.

Vladimir je za novine.ca otkrio i da Slavica za porodičnu slavu Đurđevdan redovno dolazi u Laktaše, kao i za Božić i Vaskrs. U Maglajanima ima i kuću koju je sagradila sa braćom.

Slavica slavu ne propušta, mnogo poštuje tradiciju. Pa, pre tri godine otkazala je ručak sa švedskim kraljem, samo da bi stigla u Maglajane da proslavi Krsnu slavu, Đurđevdan!

Koliko Slavica drži do pravoslavlja pokazala je i kada je crkvi u Maglajanima poklonila tri lustera od kojih je jedan težak celu tonu, ali i ikone, naručila zvono iz Rusije te platila renoviranje krova.

Slavici Radić se neto vrednost danas procenjuje na 1,2 milijarde dolara a svojevremeno je bila bogatija i od pokojne engleske kraljice Elizabete II čije se bogatstvo procenjivalo na nešto manje od milijarde dolara.

Bernijevo bogatstvo danas vredi 3,5 milijarde dolara.

Berni je 2020. dobio sina, Ejsa, i to sa 90 godina! Njega mu je rodila 46-godišnja supruga Fabijana Flozi s kojom je u braku od 2012. godine i koja je visoka 178 cm, a mlađa od njega 46 godina. Naime, Berni je visok samo 159 cm, a Slavica, bivša manekenka, 188 cm.

Osim sina, te Petre i Tamare, Eklston ima 67- godišnju kćerku Deboru koju je dobio s prvom suprugom Ajvi Bemford.