Monika Seleš – rođena da bude kraljica

Monika Seleš je sa samo sedamnaest godina, postignutim rezultatima uspela da iza sebe ostavi mnoge iskusnije teniserke i da ostvari uspeh o kojem svaka teniserka sanja čitavog života, a retko koja uspe i da ga ostvari.

11.marta 1991.godine po prvi put našla se na čelu WTA liste.

Uspon Monike Seleš u svetu tenisa nije bio iznenadan. Sa samo šest godina, prvi put je stala na teren i uzela reket u ruke, a tri godine kasnije pobedila je u prvom meču. 1988. godine počinje profesionalno da se bavi tenisom.

Naredne godine uspela je da osvoji WTA turnir u Hjustonu i stigla do polufinala Rolan Garosa. Tu je izgubila od tada već iskusne nemačke teniserke Štefi Graf.

Tokom prve profesionalne sezone u karijeri, uspela je da se probije do šestog mesta na listi najboljih teniserki sveta.
Iako je 1989. u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske izgubila od Štefi Graf, već 1990. godine pokazala je da je pred njom blistava budućnost.

Ovog puta sa Graf se susrela u finalu Rolan Garosa i u samo dva seta, Seleš je uspela da joj se revanšira za prošlogodišnji poraz i prekine niz Nemice od 10 uzastopnih osvojenih gren slemova.

To je bio početak „ere“ Monike Seleš. Važi za najmlađu teniserku koja je ikada osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske, jer je tada imala samo 16 godina.

Pobede su postale rutina i normalna stvar. U naredne dve godine uspela je da odbrani titulu na Rolan Garosu, osvojila je tri uzastopne titule na Otvorenom prvenstvu Australije od 1991. godine do 1993. i dve titule na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, 1991. i 1992. godine.
Iako je uspon Monike Seleš počeo nešto ranije, sam vrhunac karijere doživela je od 1991. do 1993. godine, kada je bila neprikosnoveni šampion i lider na listi najboljih teniserki sveta.

Popeti se na vrh u ženskom tenisu pored Štefi Graf koja je tih godina bila u punoj snazi i igrala neke od svojih najboljih mečeva, zasigurno nije bilo lako.
Ali, za Moniku Seleš nije bilo prepreka.

Tog 11. marta 1991. godine i zvanično je objavljeno – Monika Seleš, sa samo 17 godina, uspela je da ostvari san svake teniserke i da zameni veliku Štefi Graf na prvom mestu liste najboljih teniserki na svetu.

Od 1991. do 1993. Monika Seleš je osvojila sedam od osam grend slem turnira na kojima je učestvovala, postigavši rekord od 55 pobeda i samo jednog poraza, a stigla je do finala na 33 od 34 odigrana turnira.

Sreća je u ovom slučaju bila kratkog daha. Upravo na teniskom terenu, doživela je nesreću za koju se smatra da je prekinula jednu od najblistavijih karijera u istoriji tenisa.

Tokom turnira u Hamburgu, na meču protiv Magdalene Malejeve, gledalac Ginter Parhe koji je opsesivno obožavao Štefi Graf, odlučio je da uspešnu seriju Monike Seleš prekine tako što je gađao nožem u leđa i naneo joj ozbiljnu povredu.

Fizički je uspela da se brzo oporavi, ali napad je ostavio psihološke posledice zbog kojih na teren nije mogla da se vrati naredne dve godine. A i kasnije, kada se vratila tenisu, nije uspela da ostvari uspehe koje je nizala pre povrede.

Penzionisala se 2003. godine. Živi u Americi.

Seleš je rođena da bude kraljica.