Ko sve neće igrati na Mundobasketu?

Mundobasket počinje za manje od deset dana. Mundobasket se organizuje u tri azijske zemlje. Nažalost ovaj put nećemo videti neke od najboljih košarkaša današnjice.Ovo je trebalo da bude najveša košarkaška smotra ove godine. Nažalost povrede, otkazi, mentalno zdravlje i fizička opterećenost, obaveze prema NBA ligi razlog su što mnogi rosteri ekipa učesnica nisu najbolji.

Basketnews napravio jr spisak igrača bez kojih će proteći Svjetskog prvenstva (SP) u Japanu, Indoneziji i na Filipina, koje traje do 25. avgusta do 10. septembra. Nažalost spisak se širi svaki dan tako da je jutros objavljeno da će australijski košarkaš Džok Lendejl zbog povrede skočnog zgloba propustiti Mundobasket.

Srpski košarkaš Nikola Jokić je posle osvajanja šampionskog prstena u NBA lige, odlučio da ne bude u sastavu ekipe Svetislava Pešića. Novi plejmejker Oklahome Vasilije Micić takođe se nije odazvao reprezentativnim obavezama.On će nakon sezone u Efesu ovo leto iskorstiti za pripremu pred svoj debitantski nastup u NBA ligi. SP će proći i bez još šestorice srpskih košarkaša Nemanje Nedovića, Alekseja Pokuševskog, Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića, Nikole Kalinića i Vladimira Lučića.

Zvezda Milvokija Janis Adetokumbo zbog oporavaka posle operacije kolena neće biti u mogućnosti da pomogne timu Dimitrisa Itudisa, a u reprezentaciji Grčke neće niti ni Nika Kalatesa, Tajlera Dorsija i Kostasa Slukasa.

Francuska će na SP igrati bez prvog pika sa ovogodišnjeg drafta, jer je Viktor Vembanjama odlučio da ovo ljeto iskoristi za pripremu za ruki sezonu u najjačoj ligi na svetu. Frenk Nilikina, Rodrig Bobua i Kilijan Hejs takođe neće obući dres „trikolora“.

Vest da će Riki Rubio propustiti SP zbog brige od mentalnog zdravlja šokirala je košarkaški svijet. Jedan od najboljih plejmejkera neće moći da pomogne Špnacima u odbrani svetskog trona. Neće „crvena furija“ računati ni na Lorenca Brauna.

U reprezentaciji Letonije u poslednjem trenutku zbog povrede otpao je Kristaps Porzingis.

Domantas Sabonis neće braniti boje Litvanije.

Danilo Galinari, Niko Manion i Darijus Tompson nisu među košarkašima Italije.

Slovenija ovaj put neće imati pomoć Gorana Dragića i Vlatka Čančara.

Australija će nastupiti bez Bena Simonsa, Japan bez Ruija Hačimure, a Hose Alvarado nije na raspolaganju Portoriku.