Nedović otkrio zašto neće igrati na SP

Sinoć je kao grom iz vedra neba odjeknula vest da se i Nemanja Nedović zahvalio selektoru i odustao od puta na Mundobasket. Posle silnih otkaza kao što su otkazi Jokića, Micića, Kalinića i Lučića, posle povlačenja sa priprema povređenih Ognjena Jaramaza i Alekseja Pokuševskog došlo je do povlačenja i Nenadića. Odmah se znalo da nije u pitanju povreda. Odmah su krenule razne priče.

Deni Avdija and Nemanja Nedovic Israel – Serbia, FIBA Eurobasket 2022, Evropsko prvenstvo u kosarci, Group Phase, Group D, Izrael – Srbija 6.9.2022. Prag, Ceska photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nedović se danas oglasio i objasnio svoj razlog odustajanja.
Moj odnos prema dresu, zemlji i reprezentaciji, za koju sam igrao sa ponosom i bez ikakvih rezervi cele karijere, nikada nije bio sporan. Kako ne bi bio nikakvih mistifikacija u javnosti, osećam obavezu da objasnim zašto neću biti deo reprezentacije koja ide na Svetsko prvenstvo. Pred sebe sam uvek postavljao najviše ciljeve, ali, kako su pripreme koje sam dočekao kao i uvek sa radošću odmicale, uvideo sam da sam daleko od željenog nivoa forme, potrebnog za ovakvo takmičenje i za naš tim – objasnio je Nedović.

Odluka nije povezana sa odnosom sa selektorom naglasio je Nedović.
Nažalost, nisam se snašao u ulozi koja mi je dodeljena i nisam mogao da dam maksimalan doprinos nacionalnom timu. Pošto je interes reprezentacije i većine ispred interesa pojedinca, razmišljanje sam iskreno saopštio i Svetislavu Pešiću, kome sam vrlo zahvalan za ukazano poverenje. Momcima i selektoru želim svu sreću i mnogo uspeha na Svetskom prvenstvu i verujem da će nas obradovati – zaključio je igrač Crvene zvezde.

Oglasio se i Direktor srpskog državnog tima Dragan Tarlać.
Posle Akropolis kupa, Nemanja Nedović je obavestio selektora Pešića i mene o odluci. Uz međusobno razumevanje i prihvatanje argumenata koje je izneo, prihvatili smo odluku Nedovića i biće to veliki hendikep za reprezentaciju u predstojećim izazovima. Nemanji smo zahvalni na svemu što je pružio reperezentaciji kako ovog leta, tako i u prošlosti. Njegova posvećenost dresu sa državnim grbom nikada nije bila upitna – ocenio je Tarlać.

Selektor reprezentacije Svetislav Pešić u svom onraćanju novinarima nije pomenuo Nemanju Nedovića.