Prvi koš u istoriji Mundobasketa postigao je igrač iz Jugoslavije. U susret Mundobasketu.

22. oktobra 1950.godine odigrana je prva utakmica u istoriji Svetskog prvenstva u košarci. Igrali su Jugoslavija i Peru. Pobedio je Peru rezultatom 33:27. Prvi koš postigao Nebojša Popović koji je s linije slobodnih bacanja donio svom timu vođstvo od 1:0.

Istorija svetskih šampionata u košarci počela je utakmicom između Jugoslavije i Perua, u Buenos Airesu, na Stadionu „Luna park“ koji je u to vreme mogao da primi 22.000 gledalaca. Jugoslovenska reprezentacija je izgubia sa 33:27 (18:16), a njen kapiten Nebojša Popović, igrač i trener Crvene zvezde, ušao je u istoriju kao strelac prvog koša u ovom takmičenju.

Na toj utakmici za Jugoslaviju su igrali. Amon, Blašković, Engler, Radojčić, Demšar 2, Popović 1, Gec 2, Sokolović, Kalember 2, Loci 14, Novaković, Stanković 6. Vilmoš Loci, igrač Partizana, bio je najefikasniji na utakmici. Istakao se i centar Bora Stanković. Bora Stanković je kasnije bio generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA).

Osim Bore Stankovića (Železničar, Beograd), Dušana Radojčića (Proleter, Zrenjanin), Mirka Amona (Enotnost, Ljubljana) i Aleksandra Blaškovića (Mladost, Zagreb), ostali su u tom trenutku igrali za Crvenu zvezdu i Partizan. Dva najbolja srpska kluba dala su sve košarkaše za kvalifikacije u Nici (januar 1950) na kojima se nacionalni tim plasirao za „Mundobasket 1950“.

Na šampionatu je učestvovalo deset reprezentacija. Jugoslavija je zauzela poslednje deseto mesto. Zanimljivo je da Jugoslavija nije igrala poslednju utakmicu protiv Španije. Po direktivi vlasti iz Beograda jugoslovenski tim je odbio da igra protiv „jedne fašističke zemlje“ (general Franko na vlasti u Španiji).

FIBA je zabranila Jugoslaviji igranje međunarodnih utakmica na devet mjeseci.

U finalu Argentina je savladala reprezentaciju SAD sa 64:50 i osvojila zlatnu medalju. Bronza je pripala Čileu. Zanimljivo je da je SAD predstavljao amaterski tim Ševrolet Denvera. Jedan od glavnih igrača bio je Džon Stanić, poreklom iz Jugoslavije.
Tim iz Južne Amerike je na kraju bio neporažen na ovom turniru, a pred 15,000 ljudi u Luna Parku je počelo ogromno slavlje. U Buenos Airesu, narod je palio novine i ovim je započeta tradicija koja se zove “Noć baklji”.