Kako su nastala imena NBA klubova – SOUTHWEST DIVISION

Za većinu timova koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država njihovo se ime sastoji iz dva dela. Isto pravilo važi i za NBA timove. Prvi dio imena je ime grada ili države iz kojeg tim dolazi. Drugi dio imena se naknadno određuje. Većina timova je dobila ime na javnim konkursima. To znači da su ime dobili na takmičenjima na kojima su glasali navijači. Određenim timova su vlasnici davali imena. To je vrlo često usko povezivano sa istorijom ili tradicijom tog grada/regiona/države. Ovo je priča o tome kako su nastala, i šta znače imena (nadimci) timova iz SOUTHWEST DIVISION.

SOUTHWEST DIVISION

San Antonio Spurs – To je jedan od tri tima iz najveće američke države, Teksasa. Klub je osnovan u Dalasu, kao Dallas Chaparrals. Klub se 1970. godine seli u San Antonio, a 1973. dobija svoje sadašnje ime Spurs (u prevodu “Mamuze”) jer su vlasnici željeli da predstave tradiciju tog dijela Teksasa. A šta bolje predstavlja tradiciju Teksasa od kauboja i mamuza?

Memphis Grizzlies – To je ekipa koja je prvobitno osnovana u Vankuveru, u Kanadi. Vlasnici su se odlučili za ime Grizzlies, jer ovaj medved predstavlja simbol Britanske Kolumbije, regiona u kojem se nalazi grad Vankuver. Klub se 2001. godine seli u Tenesi, tačnije u grad Memfis. Vlasnici su odlučili da zadrže ime nakon konsultacija sa navijačima iz Memfisa.

Houston Rockets – Ovo je ekipa koja je originalno osnovana u San Dijegu 1967. godine. Taj period istorije je poznat kao “trka za svemir” između SAD i SSSR, a grad San Dijego je doživljavao privredni procvat, pa su se navijači, logično, odlučili za ime Rockets (Rakete). Nakon četiri godine klub se seli u Hjuston, ali zadržava ime jer je upravo Hjuston bio centar svemirskog programa NASA.

New Orleans Pelicans – Ekipa je osnovana u Šarlotu 1987. godine. Vlasnici su se odlučili za ime Spirits. Navijači su kritikovali to ime i konačna odluka je spala na Charlotte Hornets (Stršljeni). Ekipa se 2002. godine seli u Nju Orleans, ali i dalje zadržava staro ime. Ekipa se 2002. godine seli u Nju Orleans, ali i dalje zadržava staro ime. Onda se privremeno sele u Oklahoma Siti 2005. godine zbog uragana Katrin, koji je opustošio Nju Orleans,a sadašnje ime “Pelikani” dobijaju 2013. godine zato što je pelikan simbol države Luizijane u kojoj se nalazi Nju Orleans.

Dallas Mavericks – Ekipa je osnovana 1980. godine u Dalasu. Oko određivanja imena nije bilo mnogo drame – jedan od osnivača tima je glumio glavnu ulogu u ultra-popularnoj vestern seriji “Maverick”, tako da su brzo izabrali to ime. U bukvalnom značenju, Maverick znači “disident”.
O imenima ostalih ekipa čitajte u narednom blog postu.