Nije to bila navijačka odanost za trenutni uspeh. Podrška navijača „parnom valjku“ je uvek u proseku među najvećim na sezonskom nivou. Da li je to fanatizam? Možda neobjašnjiva strast? Nešto što se prenosi porodičnim nasleđem? Ili je možda sve to, i više od toga…?

Ove godine preko 550 hiljada gledaoca gledalo je KK Partizan. Više od pola klubova u NBA ligi nema taj broj gledaoca, a u Evropi nema niko. Teško da i jedan fudbalski klub van lige 5 ima toliku posetu. I to sve sa plaćenim kartama i to ne jeftinim.

Uobičajena pojava da hala bude ispunjena do poslednjeg mesta i onda kada u goste dolazi protivnik koji nema zvučno košarkaško ime. Partizanova publika se ne vodi zvučnim imenima koje će ugostiti već joj je bitno što igraju njihovi ljubimci.

Volim ga ko oka dva“je pesma koja odjekuju iz svih delova hale. Po završetku utakmice, nezavisno od rezultata, navijači pevaju pesmu sa svim igračima u dva glasa.

Evropski mediji analiziraju fenomen atmosfere koja se može doživeti samo na Partizanovim utakmicama. Igrači timova koji su dolazili da igraju protiv „crno belih“ i danas prepričavaju utiske koje su samo u beogradskom hramu košarke doživeli.

Pesma podrške navijača Partizana može se čuti i sat vremena posle izgubljene utakmice. Tako je bilo i 2001. kada je Partizan doživeo jedan od najubedljivijih poraza na domaćem terenu od Makabija. Igrači Makabija nisu verovali šta se dešava. Vratili su se u halu, da osete jedinstvenu atmosferu podrške voljenom klubu.

Stručnjaci sa elektrotehničkog fakulteta u Beogradu merili su jačinu buke u hali koju stvaraju navijači Partizana. Uporedeli su je sa bukom avionskog motora.

Zaštitni znak grobara je i njihova navijačka himna koja se peva pred sam početak utakmice.

Časovi ljubavi, kako ovu neizmernu podršku definiše legenda crno-belih Duško Vujošević, su obostrani, što ne propušta da istakne u svakom obraćanju novinarima.

Dešavalo se da navijači iziritirani nekim sumnjivim potezima sudija ospu paljbu kovanica i upaljača na teren, pa je klub zbog toga u više navrata bio novčano kažnjavan. Ali jednom kada se u tome preteralo i kada je zaprećeno da će kazna biti zabrana igranja pred publikom. Odmah na sledećoj utakmici Grobari su na ulazima u halu postavili kutije u koje se sakupljao novac za plaćanje kazne.

Igrači koji odu u inostranstvo a kasnije sa svojim novim klubom dođu kao gosti u Beograd protiv svog bivšeg kluba uvek su toplo dočekani pozdravom cele dvorane. Grobari cene i sve one koji u svojim izjavama poštuju Partizan i njegove igrače. Tako su ove godine dočekani sa ovacijama Mario Hezonja i Saša Obradović.