Arapi ulažu 600.000.000 evra u Evroligu!

Bankari bliski kraljevskoj porodici iz Saudijske Arabije planiraju da ulože u Evroligu 600 miliona evra. O ovom piše današnji Informer.
Kako piše Informer Saudijci žele da kupe udeo od 30 odsto u elitnom klupskom takmičenju za 450 miliona evra. I to nije sve. Saudijci žele da budu generalni sponzori sa po 15 miliona evra po sezoni, što je još 150 miliona evra. Kako Informer saznaje ovaj plan je već do detalja razrađen i predstavnici arapskog fonda su se prošlog meseca videli u Londonu sa čelnicima Evrolige.
Po saznanjima Informera odluku će Evroliga doneti 11. maja.

Prema saznanjima Informera Arapi su ponudili ogromnu svotu novca u zamenu za vlasništvo nad 30 odsto elitnog košarkaškog takmičenja.
Bankari bliski kraljevskoj porodici iz Saudijske Arabije došli su u London sa konkretnom ponudom. Pred predsednika Evrolige Dejana Bodirogu iznet je detaljan plan. Žele da kupe 30 odsto udela u Evroligi za 450 miliona evra. To je suma koja je prihvatljiva i ljudima iz Evrolige. Predlog još nije prihvaćen, ali trebalo bi da bude sve precizirano na sastanku čelnika elitnog takmičenja u Barseloni 11. marta. Tada bi trebalo da se klubovi izjasne hoće li Arapima da prodaju deo takmičenja – objašnjava sagovornik Informera.

Turska nacionalna avio kompaniji Turkiš erlajns je trenutno generalni sponzor Evrolige. To plaćaju sedam miliona evra godišnje. Arapi žele da budu generalni sponzori i tu planiraju da budu vrlo izdašni.

Ideja je da neka od arapskih firmi, blisko povezanim sa tamošnjim fondom, bude generalni sponzor. Plaćala bi 15 miliona evra po sezoni na deset godina, dakle ukupno 150 miliona evra. To je značajno više od sedam miliona po sezoni, koliko trenutno daje turska avio kompanija. Inače, pametno su to Arapi smislili, jer kad budu vlasnici skoro trećine Evrolige, i njima će se vraćati deo novca od sponzorstva – ističe izvor Informera.

Ova odluka nije povezana s time što će od naredne sezone Dubai biti učesnik Evrokupa s ciljem da za dve sezone završi u Evroligi. Predstavnici iz Saudijske Arabije u ovom trenutku nisu zainteresovani da svoj klub guraju u elitno košarkaško takmičenje.

U planu je proširenje Evrolige, koje će prouzrokovati promenu formata takmičenja.
U Evroligi trenutno učestvuje 18 klubova. U planu je da u sezoni 2025/26. liga bude proširena na 20 učesnika, pa zatim naredne sezone za još dva kluba, pa onda za još dva. Plan je da takmičenje na kraju ima 24 kluba i da oni budu podeljeni u dve divizije. Još nije utvrđeno kojom metodom će se birati klubovi učesnici, ali verovatno će novac igrati bitnu ulogu. Već sada kreće lobiranje mnogih struktura koje bi volele svoje favorite u eliti – zaključio je izvor Informera.