Veliki rezovi u Barseloni: Budžet manji, Kaliniću dozvola da ide u Zvezdu

Košarkaški klub Barselona je veliko razočarenje fajnal fora Evrolige. Važili su za velikog favorita a doživili su dva poraza. To je imalo udela u odluci uprave da kako piše lokalni Mundo Deportivo o drastičnom kresanju budžeta za sledeću sezonu.

Košarkaški klub Barselone i sve ostale sekcije živi od onoga što zaradi fudbalska sekcija. Ni FK Barselona nije baš u idealnoj finansijskoj situaciji zato su rezovi neophodni.

Mundo Deportivo tvrdi da će kresanje budžeta biti na nivou od 20 do 25 odsto. Barsin budžet za ovu sezonu bio je oko 44.000.000 evra to znači da će sledeće imati od 8.000.000 do 11.000.000 manje.

Pitanje je kako će budžet biti skresan? Naravno da je smanjenje plata prva mera. Klub će smanjiti broj igrača pod profesionalnim ugovorima kojih sada ima 16. Ugovori ističu samo Kajlu Kjuriku, Sertaču Šanliju, Majku Tobiju i treneru Šarunasu Jasikevičijusu.

Prvo Barsa mora izabrati novog ili zadržati starog trenera. Ako Jasikevičijus prihvati značajno smanjenje plate klub će ga zadržati.
Kad su u pitanju igrači Mundo Deportivo pominje nekoliko imena.

“Crvena zvezda je ozbiljno zagrizla da ga vrati u Beograd. S obzirom na ekonomsku situaciju, Barselona bi mogla da mu otvori vrata kako bi uštedela novac od njegovog ugovora” piše Mondo uz napomenu da Kaliniću ugovor ističe tek 2024.godine. Koliko je Crvena Zvezda u stanju da plati Kalinića koliko mu je ugovor sa Barselonom vidićemo narednih dana.

Navijače Barselone najviše interesuje status najboljeg igrača Nikole Mirotića. Mirotić je najplaćeniji igrač Evrope i ima ugovor na još dve sezone. I Mirotić će morati da prihvati smanjenje plate ili mora da ide.

Kori Higins je najveći problem. On ima ugovor na još godinu dana, drugi je najplaćeniji igrač u sastavu, a posle operacije leđa neće moći taj novac da pronađe na drugom mestu.