U detinjstvu doživeo tragediju. Bio najbolji sportista Zvezde iako je partizanovac

Kad je krenuo u prvi razred umrla mu je rođena sestra. Iako je još dete to ga je obeležilo za ceo život. Ali to mu je i dalo podstrek da se uvek bori, da se ne predaje. Željko Tanasković takav je bio tokom cele karijere. On je danas odbojkaški penzioner. Predsednik je organizacije za školski sport i predsednik Evropske federacije. Ima dve ćerke na koje je veoma ponosan.

Željko Tanasković rođen je u Lučanima 8. jula 1967. Još kad je bio klinac i kada je krenuo u prvi razred, dogodila se ogromna tragedija u njegovoj porodici. Rođena sestra imala je urođenu bolest srčanog zaliska i otišla je na operaciju u Ženevu… Došlo je do nekih komplikacija i ona je, nažalost, preminula. To je velika tragedija i ne može da se zaboravi…

Reč detinjstvo ga podseća na sestru i na tu situaciju, na tu smrt. To mu je ostalo upečatljivo. Svakih sedam dana išli su porodično na groblje i to je tako bilo godinama…

Jasno je da te neke stvari koje te ne slome, da te ojačaju. Nije bilo prijatno nositi se s tim, pogotovo jer sam ja bio dete, ali kako sam odrastao, uvek je to stajalo onako iza mene i uvek sam se vraćao u taj period. Sigurno mi je to dosta pomoglo da budem jači i stabilniji i da imam tu notu koja mi je kasnije i u sportu pomogla, a to je da se ne predajem-rekao je Željko jednom prilikom.

Odbojku je počeo da igra u mlađim kategorijama Mladosti iz Lučana. Pravili su sjajne rezultate. Pošto je bio partizanovac ceo život kao i cela njegova porodica prelazi u Partizan. I danas se seća bake Cake kod koje je stanovao posle dolaska u Beograd. Seća se kako ga je baka Caka hranila i pazila kao svoje dete.

Posle titula sa Partizanom, igranja u Ligi prvaka došlo je vreme da se igranje odbojke isplati. Odlazi u Grčku u ekipu Panatenaikosa, posle i u ekipu Ktisifon gde je igrao sa svojim prijateljem i reprezentativnim drugom Dejanom Brđevićem.

Beograd, 7. jula 2022. – Pocasni predsednik odbojkaskog kluba Partizan Zeljko Tanaskovic izjavio je danas da generalni sekretar Odbojkaskog saveza Srbije Ivan Knezevic zloupotrebljava sluzbeni polozaj. „Mi smo 26. maja 2022. poslali zvanican dopis OSS da trazimo sastanak kako bismo izneli odredjene probleme i dali predloge i instrukcije kako bismo unapredili takmicenje.“ FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

I baš kad je nameravao da prestane da igra zbog sve češćih povreda na nagovor presednika Boričića zajedno sa Dejanom Brđevićem dolazi u Crvenu zvezdu. Tako je veliki partizanovac završio u Zvezdi.
Ja uvek kažem da ja nisam igrao u Zvezdi, ja sam pomogao Zvezdi. Trebalo je da se vratim u Partizan, međutim u Partizanu su tada bila dva mlada srednjaka, vrlo perspektivna, i znao sam da ako ja dođem, da ću ih sputavati u razvoju-govorio je Željko.

Iako je bio partizanovac blistao je u dresu Zvezde. Iako su svi u Zvezdi znali da je on veliki i zakleti partizanovac proglasili su ga za najboljeg sportistu Sportskog društva Crvena zvezda.

Željko i danas tvrdi:- U Zvezdi je bila isključivo misija, a Partizan je moja ljubav.

Željko je izabran za počasnog građanina Lučana i za domaćina Sabora u Guči, što je za njega velika čast.