Španska poreska uprava vratila je Luki Modriću 3,6 miliona evra

Privredno-administrativni sud u Madridu presudio je da su Luku Modrića poreske vlasti pre 10 godina previše ‘oderale’. Zato je španska poreska uprava vratila Luki Modriću, kapitenu hrvatske fudbalske reprezentacije 3,6 miliona evra.

Tamošnje poreske vlasti su Luki Modriću neopravdano naplatile 1.2 miliona evra poreza kad je 2012. godine stigao u Madrid, pišu španski mediji. Modrić je prvih osam meseci živio u Londonu i igrao za Totenhem, a samo je poslednja četri meseca 2012. godine boravio u Španiji.

Prema tvrdnjama španske poreske uprave, te je godine Modrić većinu svojih prihoda ostvario upravo u Španiji. Zahtevali su plaćanje čitavog iznosa poreza.

Savetnička kompanija Senn Ferrero Sports & Entertainment, koja u Madridu zastupa Modrića žalila se na tu odluku. Prema španskom zakonu rezident je osoba koja u Španiji živi 183 dana, a Modrić je te godine tamo proveo samo 127 dana.

Španski poreznici su Modriću naplatili i dodatnih 1,5 miliona evra poreza na iznos koje je Real Madrid 2013. i 2014. godine isplatio njegovim agentima Vladi Lemiću, Davoru Ćurkoviću i Zoranu Lemiću, tj. firmama Reina BVBA i Top Sports Consulting LTD koje su ta trojica predstavljala.

Privredno-administrativni sud je uvažio prigovor Modrićevih pravnih zastupnika koji su u svojoj žalbi tvrdili da spomenuti agenti u tom trenutku nisu pružali uslugu igraču nego Real Madridu. Sud mu je vratio i taj iznos!

Pošto su poreznici Luki Modriću naplatili i kaznu od oko 900.000 evra uz navedene iznose poreza od 1,2 miliona evra i 1,5 miliona evra, Modriću je sada ukupno vraćeno 3,6 miliona evra!

Španski dnevni list El Mundo piše da je Privredno-administrativni sud izvestio da je taj novac neopravdano naplaćen Modriću.

Ovaj slučaj nije povezan sa slučajem izbegavanja plaćanja 870.000 evra poreza na prihod od sponzora i marketinških ugovora. Luka Modrić je pre nekog vremena prihvatio krivicu.