Riki Rubio šokirao je košarkaški svet. Odlučio je da se povuče iz košarke.

Riki Rubio odlučio je da se povuče iz košarke. Riki Rubio šokirao je košarkaški svet. Odlučio je da se povuče iz košarke zbog problema sa mentalnim zdravljem.

Oglasio se saopštenjem:
Odlučio sam da prekine profesionalne aktivnosti kako bih se brinuo o svom mentalnom zdravlju. Želim da se zahvalim na podršci koju sam dobio od Saveza. Razumeli su moju odluku. Danas porodica ima više smisla nego ikada. Hvala. Zamolio bih da se poštuje moja privatnost. Više informacija ću dati kada za to dođe vreme – saopštio je Rubio.

Sa samo 14 godina i 11 meseci zaigrao je za Huventud 2005. godine. Najmlađi je debitant u istoriji ACB lige. Riki Rubio je postao peti najmlađi igrač u istoriji Evrolige i nosilac priznanja „Zvezda u usponu“.

Rubio nije dao nijedan intervju dok nije napunio 18 godina. Brigu o njegovoj karijeri vodili su njegovi roditelji.

Za reprezentaciju Španije zaigrao je već 2008. godine i to na Olimpijskim igrama u Pekingu gde je osvojio srebro. Posle tog takmičenja kao petog pika na draftu odabrala ga je Minesota, a on iz Huventuda prelazi u Barselonu. Sa Barselonom je osvojio Evroligu i ACB ligu.

 

U NBA, proveo je šest sezona u „vukovima“ (od 2011. do 2017. godine), pa dve godine u Juti, sezonu u Finiksu, pa je u sklopu trejdova završio u Oklahomi, pa je u avgustu 2021. godine potpisao za Klivlend. U julu 2022. stavio je paraf na trogodišnji produžetak saradnje sa Kavsima vredan 18 miliona dolara.

Iako je u Americi 12 godina nikada nije odbio da igra za reprezentaciju. Posle Igara u Pekingu igrao je na Evropskim prvenstvima u Poljskoj (2009. godine), Litvaniji (2011), Sloveniji (2013) i Turskoj (2017) i Olimpijskim igrama u Riju (2016.). Na Svetskom prvenstvu 2019. u Kini vodio je „furiju“ do titule, bio je glavni igrač i MVP šampionata.

2016. godine mu je preminula njegova majka Tona. Bio je to veoma težak udarac za Rubia. Nije dugo mogao da se oporavi, ali je uprkos svemu tome zaigrao na Olimpjadi u Rio de Žaneiru. Dva puta su mu stradali prednji ukršteni ligamenti levog kolena.

Riki Rubio ima suprugu i sina.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije