Prošle su 32 godine: Dan kad je Partizan pokorio Evropu

Na današnji dan pre 32 godine Košarkaški klub Partizan osvojio je titulu evropskog šampiona. Košarkaši Partizana ostvarili su najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke – postali su šampioni Evrope.

Crno-beli su tog 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu tadašnjeg Kupa šampiona (danas Evrolige) pobedili španski Huventud sa 71:70 i to čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića tri sekunde pre kraja utakmice.

Za Partizan su u finalu Kupa šampiona 1992. godine igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Crno-beli su do najvećeg upeha u istoriji kluba došli 16. aprila 1992. godine u dvorani „Abdi Ipekči” trijumfom protiv španskog tima Huventuda.

Osam sekundi pre kraja, pri nerešenom rezultatu (68:68) pošto je Đordi Viljakampa doneo prednost španskom timu delovalo je da će Partizan ostati bez trofeja.

I danas se prepričava ono što je usledilo. Prenosi se sa generacije na generaciju. Đorđević je uzeo loptu, stuštio se ka protivničkom košu i potom iz veoma teške pozicije pogodio.

Aleksandar Đorđević je, u belom dresu sa natpisom „Sintelon“ na grudima i grbom Partizana na srcu, projurio pored desnog auta i zamrznutih pogleda košarkaša Huventuda u istanbulskoj dvorani „Abdi Ipekči“, zaustavio se pred linijom za tri poena, naskočio na šut nogama okrenutim gotovo ka bočnom autu i rotirajući telo u vazduhu ispalio loptu ka košu...-piše na portalu rts.rs.

Prosek starosti Partizanovih igrača u istambulskoj sezoni bio je 21,7 godina. U timu nije bilo stranaca.

Samo da se podsetimo da je FIBA donela odluku da zbog rata koji se rasplamsavao u Hrvatskoj, timovi sa prostora Jugoslavije moraju kao domaćini da igraju van zemlje. Posle obavljenih priprema u Budvi i na Kopaoniku, gde su ostvareni dobri rezultati u pripremnim utakmicama, odlučeno je da će Partizan kao domaćin utakmice Evropske lige igrati u Fuenlabradi, predgrađu Madrida.
Fuenlabrada je bila zaražena košarkom i crno-belim bojama. Od prve do poslednje utakmice grupne faze, Partizan je pratila glasna podrška pune dvorane.

„Tri poena, tri poena! Vreme je isteklo! Nemojte se ljutiti što sam zaćutao za trenutak. 71:70! Ja ovo u svojoj karijeri nisam doživeo“…reči su velikog komentatora Dragana Nikitovića.