Dan kad je rođen „El Pibe de Oro“ – NAJVEĆI ikada! Sećanje na Dijega Maradonu. (Video)

Nadimak mu je bio Zlatni dečak, bele noći su mu uništile život, ali je karijera Dijega Armanda Maradone bila veća od fudbala.
Danas obeležavamo rođenje legendarnog fudbalera, Dijega Armanda Maradone, koji je došao na svet upravo na ovaj dan 1960. godine.
Dete je siromašne porodice. Maštalo se samo da se nekako preživi i da deca završe školu. Brzo se pokazalo da je prava sudbina „zlatnog“ dečka zapravo fudbal.

Dijego se pridružio timu „Little Onion“sa devet godina. Sa 15 godina dobio je priliku da zaigra profesionalno za Argentinos Juniors. Pet godina je igrao za Argentinos Juniors, a onda prelazi u Boku Juniors, klub koji je uvek bio u njegovom srcu. Dijego je odbio unosniju ponudu Rivera kako bi obukao dres u bojama koje su njemu bile bliske!

Dijegova magija brzo je osvojila svet. Prelazi u Barselonu za rekordni transfer. Maradona je postao legenda ovog kluba i ostavio je neizbrisiv trag sa 38 golova na 58 utakmica u samo dve sezone.
Čelnici kluba nisu mogli kontrolisati njegov karakter iako su bili oduševljeni njegovim talentom. Incident na finalu Kupa Kralja protiv Atletik Bilbaoa označio kraj njegove karijere u Barseloni.

Maradona je prešao u Napoli za novu rekordnu cifru. Napoli je pod Maradoninim vodstvom postao sila na italijanskoj fudbalskoj sceni. Osvojio je dve titule i postao simbol južne Italije koja je bila siromašna poput njegove porodice u detinjstvu. Životna priča omalenog Argentinca koji je iz siromaštva stigao do neslućenih visina bili su podstrek za ljude na raznim krajevima sveta.

Maradona je bio rado viđen gost u Srbiji i Beogradu. O Beogradu je uvek govorio biranim rečima. Argentinac je takođe često izražavao svoje divljenje prema Novaku Đokoviću i Emiru Kusturici – prijatelju koji je čak režirao film o njemu.

Maradona je igrao za argentinsku reprezentaciju na četiri Svetska prvenstva. Njegova „božja ruka“ ostala je upamćena kao jedan od najslavnijih trenutaka u istoriji fudbala. Nacionalni tim je odveo do trofeja na Mundijalu 1986. godine, zbog čega je bio idol nacije. Tokom karijere Maradona je nastupao na 680 utakmica i postigao 345 golova, a za dres nacionalnog tima upisao je 91 utakmicu i 34 gola.

Bogatu karijeru Maradone obeležile su kontroverzne priče, uključujući kontakte sa mafijom i „bela žena“, odnosno krivudave kokainske noći. Talent i strast koje je uneo na teren ostali su zapamćeni, daleko više od svega drugog što ga je pratilo.

Dan sećanje na Dijega Armanda Maradonu, najvećeg fudbalera svih vremena. Rođen je samo jednom, a trag koji je ostavio za sobom trajaće zauvek.

Najnoviji postovi

Istražite Više

Otkrijte ekskluzivne priče. Pridružite nam se!

Kategorije