Može jedna preljuba godišnje

Andrej Genadijevič Kirilenko bivši je ruski košarkaš. Igrao je na poziciji niskog krila i krilnog centra. Na Evropskom prvenstvu u košarci 2007. godine izabran je za MVP, tada je Rusija osvojila zlatnu medalju.

U svojoj profesionalnoj karijeri igrao je za Spartak iz Sankt Peteburga i CSKA Moskva. Iz CSKA je otišao u NBA. U najjačoj ligi sveta zadržao se 14 sezona i promenio je tri kluba – Juta DŽez, Minesota Timbervulvsi i Bruklin Netsi.

Karijeru je završio 2015. godine u CSKA. Kirilenko je rođen u Iževsku. Odrastao je u Sankt Peterburgu. Tu je i započeo profesionalnu karijeru.

U braku je od 2001. godine sa Mašom, pevačicom i kćerkom bivšeg ruskog reprezentativca Andreja Lopatova. U braku imaju troje dece i to dva sina Fjodora i Stepana i ćerku Aleksandru.

Andrej Kirilenko je svojevremeno sa svojom suprugom Mašom imao dogovor o dozvoljenoj prevari. O tome je Njujork Post pisao 2013. godine.

Sadašnji predsednik Košarkaškog saveza Rusije, Andrej Kirilenko je imao specifičan odnos sa svojom izabranicom Mašom Kirilenko. Maša je poznata pop pevačica u Rusiji. Ona je svom izabraniku dopustila je da joj jednom godišnje bude neveran.
Ono što je zabranjeno uvek je poželjno. A sportisti, posebno muškarci, podložni su stvarima koje im se nude – govorila je Maša još 2006. za Salt Lake Tribune.
Isto je i sa vaspitavanjem dece – ako svom detetu kažete da ne može da jede picu, šta će ono poželeti više od svega? Naravno, picu! – kazala je ova plavuša.

Maša je govorila o tome koliko je poznatim sportistima teško da se odbrane od devojaka koje ih svakodnevno napadaju.
Muški sportisti u ovoj zemlji (SAD) izuzetno su atraktivni. Progone ih žene. Teško je odoleti. Takvi su muškarci po prirodi. Kada je svestan i dozvolim mu da to uradi, to nije varanje – rekla je Kirileko jednom prilikom za ESPN.

Maša je rekla da je dozvola jedne preljube bila njena ideja, njen poklon svom suprugu. Rekla je da to ne važi za nju i da ona nema nameru da vara svog supruga.

I Andrej Kirilenko je imao svoje mišljenje o dozvoli od žene.
Naravno da sam se iznenadio. Ne planiram da je prevarim, ali mi je samo rekla „Ako hoćeš, slobodno možeš“ – izjavio je Kirilenko.

Andrej je poznat po dva nadimka: AK-47 (Andrej Kirilenko, njegov broj na dresu je 47), i Ivan Drago zato što podseća na filmskog lika iz filma Roki.