Proslavljeni crnogorski fudbaler, Mirko Vučinić osuđen na dvije godine zatvora.

Proslavljeni crnogorski fudbaler i trenutno član stručnog štaba reprezentacije Crne Gore, Mirko Vučinić, osuđen je na dvije godine zatvora uslovno zbog utaje poreza, objavio je Korijere delo Sport.

Vučinića su teretile vlasti u Italiji da nije prijavio iznos od šest miliona evra. Tužilac Masimilijano Karduči tražio je čak četiri godine zatvora.

Korijere delo Sport navodi da je bivši napadač Lećea, Rome i Juventusa osuđen, jer italijanskim poreskim organima nije prijavio iznos od blizu šest miliona evra, koje je zaradio u periodu od 2014. do 2017. godine kada je igrao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Al-Džaziru.

Korijere dodaje da presuda, koju je izrekao prvostepeni sud u Lećeu, proizilazi iz optužbe za lažno izjašnjavanje.
Presudu je donela sutkinja Valerija Fedele. Po nalogu istražnog sudije Serđa Tosija već je započeta preventivna konfiskacija imovine u vrednosti poreske utaje – tekući računi, pokretna i nepokretna imovine (vile, stanovi, motori), piše Korijere.

Vučinić ima pravo žalbe na ovu odluku suda.

Odbrana je tvrdila da je poresko prebivalište njihovog klijenta bilo u Abu Dabiju, a ne u Italiji gde je proveo veći deo karijere.

Tužilac Masimilijano Kardući naglasio je da je Vučinić morao da plati porez u Italiji. Mediji sa Apenina pre četiri godine su pisali da je Vučinić 2014. trebalo da plati 1,4 miliona evra, 2015. i 2016. po 1,9 miliona, a 2017. još 542 hiljade evra na ime poreza.

Vučinić je u karijeri nastupao za Leće, Juventus, Romu i Al Džaziru. Sa Juventusom je tri puta bio šampion Italije, dok je sa Romom dva puta podigao trofej Kupa Italije.

Za repreznetaciju Crne Gore nastupio 46 puta i postigao 17 golova. Zvanično se penzionisao 2017. godine.